Izvor: Kurir
07.05.2024 u 12:23
0

PAPANIKOLAU TEST SE RADI JEDNOM GODIŠNJE: Samo tako rak se može otkriti i lečiti na vreme

Sve žene starosti od 20 do 65 godina treba da rade Papanikolau test svake godine, kaže prim. dr Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije i akušerstva.

PAPA test ili Papanikolau test je skrining metoda koja se koristi za otkrivanje abnormalnih ćelija prisutnih na grliću materice, koje mogu predstavljati kancerozne ili potencijalno prekancerozne promene. Test se radi tokom ginekološkog pregleda uzimanjem uzorka (brisa) ćelija sa površine grlića materice malom četkicom.

Pitamo doktorku Kostić zašto je važno da žene svake godine rade Papanikolau test.

– Redovnim ginekološkim pregledima, koji podrazumevaju uzimanje Papanikolau testa povećava se šansa da se bolest otkrije u što ranijem stadijumu. Na taj način, ukoliko je potrebno lečenje, ono može da počne rano i da se tako promene odstrane pre nego što se iz njih razvije rak. Rano lečenje je lakše i uspešnije nego ono koje se započne kasnije. Ono omogućava da sačuvate vašu ženstvenost i sposobnost rađanja – ističe doktorka Kostić.

Ukolko imate bilo kakvo abnormalno krvarenje, vaginalnu sekreciju ili bolove u predelu genitalnih organa, odmah konsultujte ginekologa.

Da li je potrebna posebna priprema za Papanikolau test?

  • Za najbolje rezultate bris nikada ne treba uzimati u toku menstruacije, a idealno bi bilo dve nedelje posle završetka menstruacije.
  • Ne koristite vaginalne tablete ili tampone dva dana pre uzimanja brisa. Izbegavajte seksualne odnose 24 sata pre uzimanja brisa.
  • U toku pregleda dobro je da informišete vašeg ginekologa o – datumu vaše poslednje menstruacije, o metodi kontracepcije koju koristite, kao i kakav je bio rezutat vašeg prethodnog Papanikolau testa.

Na osnovu rezultata brisa moguće su tri situacije:

  • Normalan – rutinski pregled za godinu dana
  • Blago abnormalan – kontrolni pregled za 3 do 6 meseci
  • Abnormalan – detaljniji ginekološki pregled u kombinaciji sa lečenjem, ako je potrebno

– Što su abnormalnosti ranije otkrivene, time su veće šanse da se izbegne rak grlića materice. U ranim fazama lečenje je jednostavno, moze da se uradi ambulantno i ne utiče na buduće trudnoće, ističe dr Aleksandra Kostić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter