Izvor: Happy BSC
28.02.2024 u 11:02
0

OVO JE NAJVEĆI PROBLEM U BRAKOVIMA! Psiholozi savetuju: U 6 koraka se oslobodite LJUBOMORE

Nerealno je misliti da vašu drugu polovinu nikada neće privući druga osoba, smatraju stručnjaci

Robert L. Leahi, terapeut i autor knjige „Lek za ljubomoru“, kaže da se ljubomora manifestuje u svakom aspektu našeg života. „Pojaviće se u ljubavnim vezama, ali ako je poričete, nećete moći dobro da se suočite sa njom“, ističe. On otkriva šest trikova koje redovno preporučuje parovima koji su na ivici raskida zbog ljubomore. Ovo partneri treba da urade:

Podržite emocije i osećanja drugog

„Važno je da oboje prihvatite da je ljubomora prirodna i da je jedan od najgorih odgovora za ljubomornog partnera: ‘Nisam ništa uradio. To je samo u tvojoj glavi, to je tvoj problem’. Da bi se ublažio konflikt, važno je da partner koji optužuje oseća razumevanje. Tačan odgovor je: ‘Razumem šta govoriš’. Nakon zrelog razgovora, sukob će biti prevaziđen bez uvreda i nepotrebnih komentara koji nanose emocionalne rane“.

Zapamtite da je ljubomora (u umerenim količinama) zdrava

„Partneri na početku veze nisu mnogo posvećeni i ne osećaju da imaju mnogo da izgube, tako da tada nema razloga za ljubomoru. Kako veza napreduje i postaju sve više povezani jedni sa drugima, počinju da osećaju ljubomoru. Tada je to znak da im je stalo“.

Samo jedan trenutak treba da bude rezervisan za ljubomoru

„Ako osećate neodoljivu ljubomoru, postoje vežbe koje možete da uradite da biste upravljali njome. Preporučujem da odredite jedan sat za ispoljavanje ljubomornih misli. Ako pronađete razlog za ljubomoru, zapišite ga i ignorišite dok ne dođe vreme za ljubomoru. Zapravo, tokom celog dana možete sebi da dozvolite samo 20 minuta za ovu toksičnu naviku i onda zatvorite poglavlje“.

Očekivanja u odnosima moraju da se prilagode

„Nerealno je misliti da vašu drugu polovinu nikada neće privući druga osoba. Sasvim je prirodno da muškarac druge žene smatra privlačnima, ali nije u redu ako ta privlačnost deluje protiv veze i partnerke. Nerealna očekivanja stvaraju predispoziciju za ljubomoru“.

Toksične navike moraju da se ispitaju

„Stalna pitanja, prigovori i provere samo će udaljiti optuženog partnera i uticati na odnos“.

Zapamtite da možete da preživite moguću izdaju

„Istraživanja pokazuju da su ljudi koji se plaše da neće imati alternative nakon veze, zapravo su oni koji najčešće pokazuju ljubomoru. Problem je nesigurnost. Jedan partner ne može u potpunosti da kontroliše postupke drugog. Sve što može da uradi je da efikasno komunicira, da ne dozvoli da ga ljubomora pojede i da se seti da će preživeti u slučaju eventualne izdaje“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter