Izvor: republika.rs
30.11.2023 u 10:07
0

SJAJNA VEST ZA ONE KOJI PLANIRAJU BEBU: Evo kako orašasti plodovi utiču na plodnost

Sa sterilitetom se jednako bore i žene i muškarci, a u većini slučajeva to zahteva i odlazak kod doktora i adekvatno lečenje. Prema novom istraživanju tima sa Univerziteta Monaš, plodnost muškarac bi mogla da se poboljša i na drugačiji način.

Istraživači su u studiji otkrili da su muškarci koji su dnevno konzumirali dve porcije orašastih plodova imali poboljšan kvalitet sperme.

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u časopisu Advances in Nutrition gde su analizirali dva klinička ispitivanja na 223 zdrava muškarca starosti između 13 i 35 godina, a koji su konzumirali najmanje dve šake orašastih plodova svakog dana.

U jednom ispitivanju, ispitanici su jeli oko 75 grama suvog voća sa ljuskom svakog dana i tako tri meseca.

BORBA ZA POTOMSTVO: Kako ostati u drugom stanju ako imate poremećaj rada štitne žlezde

Barbara Kardoko je vodeći autor studije i ona je rekla da su orašasti plodovi izuzetno bogati omega-3 polinezasićenim mastima, vitaminima i mineralima, koji mogu poboljšati reproduktivno zdravlje jačeg pola.

– Ovde je važno napomenuti da se radi o sirovim i pečenim orašastim plodovima. Treba izbegavati slane ili zaslađene orahe jer je šećer povezan sa različitim zdravstvenim problemima poput hipertenzije i insulinske rezistencije – navela je Kardoko.

Ona se ovom tematikom i proučavanjem orašastih plodova bavi više od decenije. Takođe je navela da su rezultati ohrabrujući i da opravdavaju dalje studije o prednosti suvog voća na reproduktivno zdravlje.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter