Izvor: ZDRAVLJE.KURIR
28.10.2024 u 22:11
0

TIM SRPSKIH NAUČNIKA OTKRIO: Lek za dijabetes pojačava imunitet u borbi protiv raka

Istraživači sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu i Vojnomedicinske akademije u Beogradu, došli su do revolucionarnog otkrića u lečenju karicnoma. Otkrili su da lek za dijabetes metformin, osim što uništava kancerogene ćelije, pojačava imunitet u borbi protiv opake bolesti.

Karcinom – jedan je od najvećih poštasti modernog doba. U trci za pronalaženje leka, poslednje tri godine je i 10 naučnika iz Kragujevaca i Beograda. Otkrili su da lek za dijabetes – metformin – ima višestruke efekte u brobi protiv karcinoma.

ISHRANA 16:8 POMAŽE KOD DIJABETESA TIPA 2: Smanjuje šećer i kilograme

„Već celu deceniju je poznato da metformin ima direktno dejstvo na tumorske ćelije, ali mi se nismo bavili time, mi smo zapravo prvi put pokazali da metformin može i direktno stimulistati ćelije imunskog sistema, i to ćelije koje su prva linija odbrane od tumora“, objašnjava dr Anđela Petrović sa Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Već stižu i pohvale i priznanja, jer su im dva naučna rada na tu temu do sada objavljena u svetskim medicinskim časopisima.

„Danas u medicini, nauci imamo jedan novi fenomen, a to je takozvano repozicioniranje lekova, odnosno lek koji je već primenjen za terapiju određene bolesti, u ovom slučaju šećerne bolesti, pokazao je odlične antitumorske efekte“, ističe prof. dr Bojan Stojanović sa Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Predstoji ispitivanje kako metformin u kombinaciji sa citostaticima deluje i pojačava imunološki odgovor, prvenstveno u borbi protiv raka dojke i raka debelog creva.

„Mi dobijamo jako lepe rezultate na životinjama, na životinjskim modelima, ali koliko su ti rezultati zaista primenjivi na ljudskoj populaciji to možemo da saznamo samo iz dodatne serije istraživanja na većim životinjama i kasnije na ljudima u takozvanim kliničkim studijama, a za to je potrebna malo drugačija potpora strategija, mnogo veća podrška i drugih institutcija“, napominje prof. dr Ivan Jovanović sa Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Od toga zavisi da li će ovo revolucionarno otkriće u budućnosti početi da se primenjuje u lečenju onkoloških pacijenata. Naučnici ne gube nadu. Uveliko istražuju i kako drugi lekovi utiču na maligne ćelije. Među njima su i novi citostatici na bazi platine. Rezultati laboratorijskih istraživanja pokazuju da ciljano uništavaju tumorske i ne šetete zdravim ćelijama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter