Izvor: kurir.rs
29.11.2023 u 13:40
0

UPRKOS BROJNIM KAMPANJAMA PUŠAČA I DALJE PUNO: Mnogi bi da prestanu, ali nemaju podršku, lekari neprestano apeluju

 Imamo stalne kampanje protiv pušenja, ali veliki procenat stanovništva i dalje puši

„Rak dojke je najčešća maligna bolest ne samo žena u Srbiji, već i širom sveta. Prema podacima Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, u našoj zemlji svake godine od raka oboli oko 25.000 ljudi. Rak dojke je bolest u kojoj abnormalne ćelije dojke rastu van kontrole i formiraju tumore, koji, ukoliko se ne kontrolišu, mogu da se prošire po celom telu i postanu fatalni. Javlja se kod žena u bilo kom uzrastu nakon puberteta, ali sa sve većim stopama učestalosti u kasnijem životnom dobu.“

– Nedelja borbe protiv raka, tačnije Kancerološka nedelja, tek danas počinje – rekla je dr. Božić.

Ovogodišnja jubilarna 60. Kancerološka nedelja, koja će biti održana od 29. novembra do 2. decembra u Beogradu, okupiće vodeće lokalne, regionalne i svetske stručnjake prepoznate u naučnoj zajednici, koji će kroz interaktivne diskusije preneti svoja znanja i iskustva iz kliničke prakse i ugla pacijenata u oblasti onkologije.

– Imamo dostupne nove lekove u Srbiji, ali ne mogu reći da su svi lekovi preporučeni prema našim standardnim kliničkim vodičima dostupni za lečenje pacijenata. Nadamo se da će se situacija promeniti. Poslednjih godina videli smo neke promene i dobili nove lekove, ali uvek postoji prostor za unapređenje.

Uvek se čini da se mnogo priča o lečenju, a malo o preventivi.

– Čak i kada su u pitanju lekari, onkolozi, specijalisti, ali i doktori opšte prakse, pitam se da li je struka razmišljala o tome da poboljša edukaciju lekara, ali i da se nešto uradi u obrazovnom sistemu, na fakultetima.

Mislim da se možda nešto uradilo u pogledu prevencije, ali prevencija je ključna. Postoji posebna specijalnost u medicini koja se time bavi i to nije problem. Problem je kako implementirati mere prevencije – rekla je Božić, pa navela primer:

– Imamo stalne kampanje protiv pušenja, ali veliki procenat stanovništva i dalje puši. Često čujemo kontrargument da ljudi žele prestati, ali imaju lošu podršku i organizaciju. U svemu tome ima istine. Treba sedeti i razmotriti nacionalni program i kako ga sprovesti, jer zaista je prevencija ključna. Možemo lečiti kasnije, ali prevencijom možemo smanjiti rizik od nastanka karcinoma – rekla je dr Božić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter