Izvor: Kurir
29.11.2023 u 14:49
0

ZA MIGRENU NEMA IZLEČENJA: Možemo je samo ublažiti uz pomoć OVE terapije

Najvažnije pravilo u izlečenju jakih glavobolja.

Za migrenu nema izlečenja. Ali savremenom terapijom i individualnim pristupom može da se izmeni učestalost migrene i uspešno prekine migrenski atak u samom početku

Prvo i osnovno pravilo u lečenju migrene jeste – ovu glavobolju treba lečiti odmah.Iako su moderni antimigrenski lekovi efikasni bez obzira na to u kojoj se fazi nalazi napad, treba poštovati pravilo – što pre, to bolje.

Možemo da utičemo na učestalost, intenzitet i prateće simptome

Savremena terapija lekovima, uz promenu nekih štetnih navika i izbegavanje pojedinih namirnica i alkoholnih pića, može da izmeni učestalost migrene i uspešno prekine migrenski atak u samom početku, ali potpunog izlečenja – nema.

– U sadašnjem trenutku nismo u stanju da izlečimo migrenu, ali možemo da utičemo na njenu učestalost, intenzitet i prateće neprijatne simptome, kao i da uspešno prekinemo napad u samom početku  kaže doktor Aleksandar Stanić, specijalista neurologije i ekspert za glavobolje.

Migrena nije obična glavobolja

Najveći problem je što mnogi migrenu tretiraju kao običnu glavobolju, a ona to nije.

– Lekovi koji se koriste u terapiji migrene mogu se podeliti u dve grupe: lekovi za prevenciju napada migrene i lekovi protiv bola u napadu migrene.

Preventivni terapijski lekovi

Ukoliko pacijent ima više od tri-četiri migrenske glavobolje mesečno, daju se preventivni terapijski lekovi koji se uzimaju svaki dan da bi se smanjio broj napada.

– Kod njih se koriste dve terapije. Jedna je za smanjenje učestalosti, dok se drugi lekovi piju isključivo za vreme trajanja migrene. Često se paralelno primenjuju i lekovi iz grupe anksiolitika, koji imaju funkciju smanjenja stepena anksioznosti i psihičke napetosti.

Individualna terapija je najefikasnija

Terapija se svakom pacijentu prilagođava individualno, što zahteva povremene kontakte lekara i pacijenta radi praćenja efekta terapije i njene eventualne korekcije.

– Pored medikamentozne terapije, primenjuje se i individualna psihoterapija, perkutana elektrostimulacija trigeminalnog nerva, neurofidbek i biofidbek terapija.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter