Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
01.12.2023 u 21:24
0

ZAOBIĐITE JE U ŠIROKOM LUKU: Ovu hranu ne treba da jedete ako imate česte stomačne tegobe

Neke vrste ugljenih hidrata mogu doprineti pojavi hroničnih stomačnih tegoba.

Ugljeni hidrati su esencijalna grupa hrane koja obezbeđuje energiju telu. Međutim, nisu svi ugljeni hidrati jednaki, a neki, poznati kao inflamatorni ugljeni hidrati, mogu doprineti hroničnoj upali.

Ugljeni hidrati izazivaju nadimanje i gasove

Ova upala, često povezana sa visoko obrađenim i rafinisanim ugljenim hidratima, može dovesti do probavne nelagodnosti. Hrana bogata šećerima, rafinisanim žitaricama i određenim vrstama ugljenih hidrata može izazvati probleme poput nadimanja i gasova.

Pixabay

Krutika Nanavati, registrovani dijetetičar i nutricionista, govorio je o jednoj vrsti zapaljenskih ugljenih hidrata koje treba izbegavati ako želite da ublažite probleme sa varenjem.

Nanavati je otkrio da su rafinisani šećeri u prerađenoj hrani poput slatkiša, peciva i bezalkoholnih pića zapaljivi ugljeni hidrati koje treba izbegavati radi boljeg varenja i opšteg blagostanja.

Rafinisani šećeri dovode do stomačnih problema

Rafinisani šećer, koji se često nalazi u prerađenoj i zašećerenoj hrani, može doprineti razvoju stomačnih problema kada se konzumira u prekomernoj količini. Rafinisani šećeri, poput onih u slatkim grickalicama i pićima, brzo se apsorbuju, izazivajući skokove u nivou šećera u krvi.

SEDITE ŠTO ČEŠĆE NA PODU: Jačajte mišiće, povećavajte snagu u vašem telu

Ovo može dovesti do upale i poremetiti ravnotežu crevnih bakterija, što može dovesti do problema sa varenjem kao što su nadimanje i neprijatnost.

– Izbegavanje zapaljenskih ugljenih hidrata kao što je rafinisani šećer može ublažiti stomačne nelagodnosti održavanjem uravnoteženog mikrobioma creva i smanjenjem upale- rekao je Nanavati.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter