Izvor: HRT
17.06.2024 u 20:51
0

Zaštitite se i prepoznajte toplotni udar, pomozite sebi i drugima

Zbog visokih temperatura koje mogu uticati na zdravlje, podsećamo vas na preporuke kako da se zaštite od toplotnog talasa koji nam sledi. Zaštita je posebno važna za ljude sa zdravstvenim problemima. Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na izražen toplotni talas do kraja nedelje, a vrhunać će biti u petak i subotu kada će temperature dostići i do 40 stepeni.

Toplotni udar je iznenadni kolaps organizma, a uzrokovan je često naglim, prekomernim porastom telesne temperature i nemogućnošću da se organizam ohladi znojenjem i održava temperaturu u granicama normale usled ekstremno visokih spoljnih temperatura ili pojava toplotnog talasa.

U periodu velikih vrućina važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova i pratiti upozorenja hidrometeorološkog zavoda na toplotne talase.

Ako imate vrtoglavice, zatražite pomoć

Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite telo i pijte dovoljno tečnosti, pomozite i drugima – samo su neke od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina.

Ako imate zdravstvene probleme, držite lekove na temperaturi ispod 25 stepeni Celzijusovih ili u frižideru (pročitajte uputstvo o čuvanju leka u uputstvu za lek).

Potražite saveet doktora ukoliko imate neku hroničnu bolest ili uzimate više lekova, pogotovo one za pojačano izmokravanje i snižavanje pritiska.

Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, teskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, potražite pomoć. Što prije idite u neki hladniji prostor i merite temperaturu.

Popijte vodu ili nezaslađeni razrieđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja. Smirite se i lezite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon fizičkog rada ili vežbi po vrlo vrućem vremenu.

Pijte tečnost koja sadrži elektrolite (npr. supu, smoothie od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć. Savetujte se s lekarom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Ako neki član Vaše prodice ili osobe kojima pomažete imaju vruću suvu kožu ili nerazumno razgovaraju i nemirni su, imaju zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svesti, odmah zovite hitnu pomoć.

Dok čekate na hitnu pomoć, smestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odeću i počnite sa spoljnim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom i prskanje kože vodom temperature 25 do 30 stepeni Celzijusovih.

Merite temperaturu tela i održavajte je ispod 39 stepeni. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svesti postavite u bočni ležeći položaj.

Izdržite i pomozite drugima

Posetite porodicu, prijatelje i komšije koji većinu vremena provode sami. Osetljive i teško pokretne osobe mogle bi zatrebati Vašu pomoć tokom vrućih dana.

Razgovarajte o toplotnom udaru s porodicom. Svaki član treba da zna koje mere zaštite mora da preduzme u odnosu na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti.

Ako je netko koga poznajete izložen riziku, pomozite mu da dobije savet i podršku.

Starije osobe i bolesnike, koji žive sami, treba da posetite bar jednom dnevno.

Da li i koje lekove uzimaju proverite s njihovim lekarom kao i kakav utjecaj ti lekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tečnosti u tijelu, piše HRT.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter