Izvor:
15.02.2019 u 08:01
0

PREDSTAVLJENA PRVA KNJIGA U TRI TOMA „ISTORIJA STAROG SVETA“ SUZAN VAJS BAUER: Biće obuhvaćen period od najstarijih civilizacija do kraja renesanse!

U Narodnom muzeju večeras je predstavljena prva knjiga u tri toma "Istorija starog sveta" autora Suzan Vajs Bauer u izdanju "Lagune".

Popularno-naučna istorija obuhvatiće period od najstarijih civilizacija do kraja renesanse i obuhvatiće sve velike civilizacije.

U prvom tomu su predstavljene prve civilizacije u oblasti Plodnog polumeseca u današnjoj Indiji i Kini, prvih civilizacija na potezu oko Mediterana, starog Egipta.

Preko drugog toma u kome su obrađena prva carstva u periodu od 1140. do 479. pre nove ere, do trećeg toma koji je posvećen vladavini Aleksandra Makedonskog, prvim kineskim carevima, čudesnim indijskim vladarima i Rimskom carstvu do 312. kada je Konstantin Veliki prihvatio hrišćanstvo.

O ovom kompletu koji obuhvata sve što se bitno zbivalo tokom starog sveta govorili su u Atrijumu Narodnog muzeja, urednik Srđan Krstić, direktorka Muzeja Bojana Borić Brešković, prevodilac Dejan Ristić, a moderator je bila urednica u Laguni Ivana Misirlić.

Krstić je skrenuo pažnju da je Suzan Vajs Bauer za ovaj trotomni serijal koji obuhvata sve bitne kulture i carstva sve do početka raspada Rimskog carstva obogatila serijom geografskih mapa ali i vremenskim trakama na kraju svakog poglavlja da bi čitaoci mogli da steknu punu sliku šta se uporedno događalo u prostorima o kojima je reč u knjigama.

Borić-Brešković je, pozdravljajući brojnu publiku konstatovala da je prostor Atrijuma primeren temi kojom se bavi trotomna istorija starog sveta, jer su smešteni eksponati koji pripadaju tom periodu.

Za nju je dragoceno što je autorka poštovala princip da piše samo na osnovu dokumenata i da je prateći civilizacije uz reke Tigat i Eufreat, zatim kinesku Žutu reku, Ind i Nil povela čitaoce na "putovanje" kroz vreme stvarajući živopisnu sliku prošlosti u kojoj se smenjuju Sumerci, Asirci, Kinezi, Egipćani ….

Borić Brešković je pohvalila prevod sa engleskog Dejana Ristića koji je otkrio da je velku pažnju posvetio pravilnoj transkripciji imena.

On je najavio da će tri toma Srednjeg veka verovatno izaći iz štampe do kraja leta i da zatim sledi još Istorija renesansnog sveta

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter