Izvor: Tanjug
09.09.2020 u 15:47
0

U ČAST NADREALIZMA: Počeli 39. „Matićevi dani“ u Ćupriji

Tradicionalna književna manifestacija 39. „Matićevi dani“, posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku i diplomati DuŠanu Matiću (1898-1980), rođenom u Ćupriji, otvoreni su danas u Narodnoj biblioteci u ovom gradu.

Manifestaciju je, u dvorištu biblioteke, otvorila direktorica Narodne biblioteke „Dušan Matić“ u Ćupriji Ljljana Ðorđević, a manifestacija će trajati do 13. septembra.

„Matićevi dani“ se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćupriji.

Svečanom otvaranju manifestacije uz dosta publike koja je nosila maske, zbog epidemije korona virusa, prisustovao je i predsednik opštine Ćuprija Jovica Antić.

Posle pozdravne reči Ðorđevićeve, učenice Gimnazije, čitale su Matićevu pesmu „More“ na srpskom i francuskom jeziku, a u muzičkom delu programa učestovali su Jelena Stanojević – Kačavenda, sopran i Predrag Kačavenda, bariton.

SAZNAJTE JOŠ

PRESEK STANJA KORONE U SRBIJI ZA 9.SEPTEMBAR: Više od milion ljudi testirano!

KRAJ MILA: Abrazović, Bečić i Krivokapić potpisali ISTORISKI SPORAZUM! (VIDEO)

Hoće li Crna Gora povući priznanje Kosova?

Donald Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir!

DOKTOR KON O NOVIM SLUČAJEVIMA ZARAZE U ŠKOLAMA I O RESPIRATORNIM INFEKCIJAMA: Skočile su za 70 odsto

U okviru svečanog otvaranja, profesorica na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Milanka Todić, održala je predavanje na temu „Supruga, muza, umetnica: žena u beogradskom realizmu“, a upriličena je i izložba bibliotečke građe o nadrealizmu u Srbiji.

Centralna svečanost biće 13.septembra, na rođendan Matića, kada će bitu uručena nagrada „Matićev šal“, za najbolju prvu zbirku pesama, pesniku do 27. godina, po oceni žirija na čijem je čelu pesnik i esejista Zoran Bognar, nastala između dve manifestacije. U okviru uručenja nagrade nastupiće polaznici Škole za muzičke talente Ćuprije.

Ove godine, na konkurs za „Matićev šala“, izjavila je Ðorđević, knjige je poslalo 30 pesnika, jedan iz Bugraske. Ime dobitnika, dodala je ona, biće saopšteno na dan dodele.

Pre dodele nagrade, 13.septembra, u Narodnoj biblioteci, biće održan naučni skup – okrugli sto, na temu „Uvek prisustni Matić“ a učestvuju Bognar, dr Snežana Nikolić, dr Slobodana Lazarević, Gojko Božović i dr Predrag Jašović.

NE PROPUSTITE NI OVO

EMOTIVNA ISPOVEST SUPRUGA SILVANE ARMENULIĆ: Evo šta je PEVAČICA imala u KOFERU kada je doživela SAOBRAĆAJNU NESREĆU! (VIDEO)

SKANDAL NEVIĐENIH RAZMERA: Crnogorski komentator slavio pobedu reprezentacije uz zloglasnu hrvatsku pesmu koja slavi ubistva Srba (VIDEO)

LJUBAVNA HOROSKOP ZA SEPTEMBAR: Saznajte kome je sreća više a kome manje naklonjena

U Zavičajnom muzeju „Horeum Margi Ravno“ biće otvorena izložba „Matiću u čast“, umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića, sa konkursa „Matiću u čast“.

U okviru „Matićevih dana“, sutra će u osnovnim školama Ćuprije biti održan po jedan čas srpskog jezika i knjižvnosti, posvećen Matiću, pod nazivom „Dušan Matić – školama u pohode- u slavu poezije i Dušana Matića“, a u letnjoj bašti biblioteke, kviz za učenike viših razreda pod nazivom „Šta znaš o Matiću“ i premijera filma „Matić i ja“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter