Izvor: BSC HAPPY
20.01.2023 u 22:12
1

„Za nemačku javnost nije problem tih 10, 20, 30 tenkova koje će oni dati, nego oni zahtevi koji će doći posle“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 331. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, a najznačajniji su da je sastanak ministara odbrane NATO u bazi Ramštajn protekao bez dogovora o slanju teškog naoružanja Ukrajini, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da nije ostalo još mnogo vremena da se deluje, a Moskva upozorava NATO da dobro razmisli pre nego što isporuči vojnu tehniku Kijevu.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: prof. dr Branislavom Ristivojevićem, analitičarom Milanom Vilićem i Ljubanom Karanom, bivšim oficirem KOS-a.

Prof. dr Branislav Ristivojević izjavio je da dobar deo bezbednosti evropskih država ostvaruju SAD.

„NATO pakt, od kada je formiran nakon Drugog svetskog rata na ovamo, imao je zadatak da vrši stratešku vrstu prevencije potencijalnog napada Sovjetskog Saveza. Ne treba gajiti iluzije da, činjenicom da je došlo do raspada Sovjetskog Saveza, Rusija nema ono značenje u strateškom, geostrateškom i geopolitičkom smislu koji je nekad imao Sovjetski Savez. Što će reći, u očima zapadnih zemalja, naročito SAD, ona i dan danas predstavlja tu pretnju. Jednu vrstu zamene su evropske države, nakon Drugog svetskog rata učinile, naročito Nemačka SAD, u zamenu za političke i ekonomske slobode pristali su da bezbednosne garancije daju SAD ali i faktičku bezbednosti. To znači da vam je danas Evropa premrežena čitavim nizom NATO baza, čitaj američkih baza, u kojima ustvari dobar deo sopstvene bezbednosti evropskih država ostvaruju SAD“, kazao je Ristivojević.

On je naglasio da države zapadne Evrope nisu i neće skoro biti spremne za jedan veliki konvencionalni rat.

„AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY: „Surovikin je Ruse preveo u defanzivu i u odbrani je smanjio ruske gubitke u velikom procentu!“

„Krajnji efekat toga je da budući da se 60, 70 godina nakon Drugog svetskog rata niko nije nadao, niti očekivao ovako veliki konvencionalni rat, niko nije ni razvijao velike i konvencionalne vojske. Na kraju krajeva to je i veliki trošak, jel tako?  Zar nije bolje od Rusa kupovati jeftin gas, finansirati jedan visok životni standard svojih građana, jeftinu proizvodnju, ko sad hoće da pravi tenkove, avione, helikoptere… Suština je da su vojske država zapadne Evrope, sada u ovom momentu i narednih čitav niz godina jesu i biće nespremne za jedan veliki konvencionalni rat. Jedini ko je eventualno bio sposoban za tako nešto su SAD“, izjavio je Ristivojević.

On se osvrnuo i na današnji sastanak u Ramštajnu.

„Ovo što se dešava u Ramštajnu u suštini je demonstracija političkog jedinstva Zapada, kako se danas to u Rusiji kaže globalnog Zapada, tih 40 do 50 zemalja u pomoći koju će pružati Ukrajini, ali faktički će najveći materijalni teret te pomoći snositi SAD. To vam najbolje govori činjenica, kada pogledate brojeve pojedinih borbenih sredstava koje će dobiti: 14 tenkova iz Engleske, 10 tenkova iz Poljske, 10 iz Finska, ljudi to je smešno, to je 32, 33, 34 tenka. To ne znači ništa. Suština je šta to u političkom i simboličkom smislu znači. Zašto Nemačka, kada su recimo tenkovi u pitanju, ne želi da se priključi tom dogovoru? Ne boji se Nemačka tih eventualno 10-20 tenkova koje bi morala da donira, to nije problem, iako je možda problem što ih nemaju puno na lageru, a naročito nemaju puno operativno sposobnih . Setite se, da napravim malu digresiju pre par nedelja „Marder“ oklopno vozilo, od 18 u inventaru Bundesvera, 18 je pokvarenih. U ovom momentu kada bi morali da ih pokrenu, ne bi mogli ni da ih upale. Pitanje je i ti tenkovi koje treba da doniraju koliko su ispravni. Suština je u tome gde je kraj. Za nemačku javnost nije problem tih 10, 20, 30 tenkova koje će oni dati, nego oni zahtevi koji će doći posle“, smatra Ristivojević.

Milan Vilić za „AKTUELNOSTI“: „Vidimo da je to civilizacijski sukob u kome nema pomiranja, ovde pobednik može biti samo jedan!“

On je naglasio da bi poslednji zahtev koje bi Kijev uputio Berlinu bio taj da nemačka pešadija ode u Ukrajinu.

„Nemačka se jako boji da postane potpuni, u pravom smislu direktni, neposredni učesnik ovog rata. Oni se boje, budući da su za 10 meseci rata, zahtevi su od malih krenuli na srednje, ka velikim i ka vrlo velikim. Ono što oni pokušavaju sada da zaustave nije predaja nekih 10, 20 ,30 nemačkih „Leoparda“ nego pokušavaju da zaustave ovde nemačku pomoć, da ne bi došlo da sledećih zahteva, a šta je poslednji zahtev – da nemačka pešadija na kraju ode u Ukrajinu. To je ono čega se oni boje“, istakao je Ristivojević.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “„Za nemačku javnost nije problem tih 10, 20, 30 tenkova koje će oni dati, nego oni zahtevi koji će doći posle“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter