Izvor: BSC HAPPY
21.01.2023 u 22:06
0

PETROVIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“: „Borelj je iracionalan i to govori jer iza njega stoji „duboka država““

U emisiji "AKTUELNOSTI" na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 332. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Najznačajnije vesti koje se tiču rusko-ukrajinskog sukoba jesu da je je sastanak ministara odbrane NATO u bazi Ramštajn protekao bez dogovora o slanju teškog naoružanja Ukrajini, dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apeluje da mu ponestaje vreme. U Varšavi su se danas odigrali protesti protiv učešća Poljaka u ratu u Ukrajini, a u Berlinu nemci su protestovali protiv slanja teškog naoružanja Ukrajini.

O ovim temama u večerašnjoj emisiji „Aktuelnosti“ razgovarali smo sa Zoranom Anđelkovićem- Centar za mir i toleranciju, Draganom Vujičićem-novinar i prof dr Draganom Petrovićem –naučni savetnik.

Prof dr Petrović objasnio je zbog čega je moralo da dođe do rata u Ukrajini:
– Videlo se još od kraja 2020. godine, kada su se posložile kockice, sa velikom pretpostavkom da se ukrajinska kriza postoji u širem smislu od novembra 2004.godine, a u užem smislu od 21. februara 2014. godine, da se Ukrajina nije oporavila od mogućnosti da dođe do nekog kompromisa- različitih identitetski, političkih i društvenih struktura. Od tada je još Ukrajina „kidnapovana“. Dotle je imala dualni identitet kao iznuđena republika stvorena u SSSR-u. Ona je u hodu je stvarala novi identitet. Taj identitet je bio, prevedeno na 3 reči Ukrajina- Ukrajina-Rusija. Međutim, sada toga nema, ostalo je samo Ukrajina i Ukrajina-antirusija. Zato je moralo da dođe do sukoba.

Prof dr Petrović je komentarisao izjavu Žozepa Borelja koji smatra da bi Ukrajini trebalo pomagati do samog poraza Rusije.

– Takvi komesari EU su jedna otuđena stuktura, otuda i Borelj. Borelj je iracionalan kada ponavlja da treba pomagati Ukrajinu do poraza Rusije. To jedno vojno lice ne može da kaže. Niko uračunljiv to ne može da kaže. Ukrajina nema kapacitete da vodi odbrambeni rat sa Rusijom bez ozbiljne pomoći u ljudstvu. To je iracionalno i to bi značilo samo nastavak sukoba i siguran poraz Ukrajine. Zašto to Borelj govori, zato što iza njega stoji  „duboka država“.

O situaciji na frontu prof dr Petrović kaže:
-Stabilizacija sa ruske strane na frontu. Briljantni uspesi su u okolini Bahmuta. Presečana je pruga Sol,  samim tim i komunikacija sever-jug. U Soledaru je dobijena bitka i protivudar Ukrajinaca nije dao rezultata.  Rsuka vojska je sa severoistoka ušla u Bahmut. Kod Severska se prodire i  ruska vojska beleži dobitke. Uspešno je i u Zaporožju.  Dugo se vode borbe u istočnom delu grada. Dobro je utvrđen. Po bokovima preseca komunikacije i okružuje grad. Ruska strana širokim obuhvatima pokušava da izbegne čeonu borbu. Cela Luganska je oslobođena. Donjecka je oko 60 odsto. Hersonska oblast je 80 odsto u ruskim rukama. Donjeck i Lugansk su pre rata imali blizu 9 miliona stanovnika na teritoriji koja je površine kao Hrvatska. To je velika gustina. Još uvek ima dosta stanovnika. To je razlog zašto se sporije prodire. Sve su to industrijsko- rudarska mesta. Energetski sistemi su tu. Ta mesta imaju odlična utvrđenja.  NATO i  Zapad su baš tu najviše ulagali i to je razlog zašto se teško prolazi-poručio je Petrović.

Emisije „AKTUELNOSTI“ možete pratiti i na zvaničnom Youtube kanalu: Aktuelnosti TV Happy 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter