Izvor:
17.03.2024 u 21:40
0

Neprijatna istina o Kejt i Vilijamu koju niko ne želi da prizna

Nepoverenje u sagu o Kejt Midlton preti poslovnom carstvu kraljevske porodice vrednom 28 milijardi dolara

Možda vam nije stalo do Kejt Midlton, niti ćete moći da kažete princu od Velsa od medveda Paddington. Za mnoge Amerikance, krah u odnosima sa javnošću koji je ove nedelje opsedao britansku kraljevsku porodicu jedva da se registruje kao skandal. Ali evo razloga za brigu o mukama klana Vindzor – osim što je jedna od najmoćnijih monarhija u razvijenom svetu, imperija Vindzora vredi 28 milijardi dolara. A buka u javnosti ove nedelje oko toga kako su postupili sa loše fotošopiranom slikom zajedno sa nestankom svog najpopularnijeg člana pokazuje pukotine na nekada neprobojnoj fasadi porodice.

 

Debakl u Photoshopu je samo poslednja u nizu grešaka koje su dovele do nepoverenja kod kraljevskih medija i same monarhijske institucije. Kako raste zabrinutost oko toga gde se Kejt Midlton nalazi, nije samo percepcija javnosti u pitanju za kraljevsku porodicu – nezadovoljstvo bi moglo da utiče na ogromno bogatstvo porodice.

„Poslovni fondovi kraljevske porodice obuhvataju ogromna imanja, nekretnine i investicije. Iako nisu ‘biznis’ u tradicionalnom smislu, njihova imovina je uticajna i značajno doprinosi njihovom bogatstvu i ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva“, kaže za Fortune Stejsi Džons, osnivač i izvršni direktor kompanije za brendiranje pop kulture Hollivood Branded. Štaviše, „njihov uticaj seže dalje od pukog finansijskog uticaja — on oblikuje kulturne i društvene norme“.

Odakle britanskoj monarhiji novac?
„Firma“, ili najviši članovi kraljevske porodice, lice su carstva vrednog 28 milijardi dolara koje uključuje ogromne posede nekretninama širom Ujedinjenog Kraljevstva kao što su The Crovn Estate, The Duchi of Cornvall i The Duchi of Lancaster, od kojih poslednja dva stvaraju privatni prihod za monarha.

Vojvodstvo Kornvol trenutno nadgleda princ Vilijam, kao najstariji sin britanskog monarha (kralja Čarlsa). Glavna operacija ovog vojvodstva je upravljanje zemljišnim posedima monarhije u Engleskoj, koji iznose oko 135.000 hektara. Iako Vilijamu nije dozvoljeno da proda nijednu imovinu vojvodstva radi lične koristi, on i dalje dobija godišnji prihod koji generišu zemljišni posedi. Imovina vojvodstva od 2022. iznosila je oko 1,5 milijardi dolara.

U međuvremenu, Vojvodstvo Lankaster je privatno imanje koje se sastoji od portfelja zemlje, imovine i imovine koja se drži u poverenju za suverena. Uključuje seoska imanja, poljoprivredno zemljište, urbani razvoj, istorijske zgrade i komercijalne nekretnine u Engleskoj i Velsu. Od 2022. godine, imanje je vredelo otprilike 831,5 miliona dolara i svake godine donosi profit od 25,5 miliona dolara.

„Postoji argument da je kraljevska porodica najvažniji i najuticajniji ljudi u celoj Engleskoj, osim premijera“, kaže za Fortune Evan Nierman, osnivač i izvršni direktor krizne PR firme Red Banian. „Ovo nisu obični ljudi. Oni kontrolišu ogromnu imovinu neprocenjive vrednosti.”

Pored imovine kraljevske porodice, oni takođe zarađuju finansiranje od suverenog granta, ili fonda koji finansiraju poreski obveznici i koji plaća monarhu za njihove službene dužnosti. Za 2022-2023, kralj Čarls je od tog granta zaradio ekvivalent od skoro 109 miliona dolara, koji se koristi za finansiranje održavanja njihove imovine, plaćanje osoblja i pokrivanje troškova drugih kraljevskih dužnosti kao što su govorni angažmani i posete.

Čak i Bakingemska palata priznaje da je britanska monarhija „ponekad opisivana kao skupa institucija, sa kraljevskim finansijama obavijenim konfuzijom i tajnom“. Dodaju da je „kraljevsko domaćinstvo posvećeno tome da osigura da se javni novac troši što je moguće mudrije i efikasnije, kao i da kraljevske finansije budu što transparentnije i razumljivije“. Ali mnogi poreski obveznici se ne slažu. Zagovornici tvrde da bi se javni novac mogao potrošiti na druge stvari koje bi bile od koristi javnosti, kao što je zapošljavanje više medicinskih sestara i nastavnika. Drugi kažu da je trošak monarhije takođe negativan na krizu troškova života u Velikoj Britaniji.

Ipak, teško je tačno izračunati koliko kraljevska porodica vredi za Veliku Britaniju — na kraju krajeva, uprkos svom oslanjanju na državu, njihov status slavne ličnosti donosi medije, stvara suvenirnice, privlači turizam i generalno podstiče pažnju na zemlju. Zbog toga bi PR kriza u koju je uključena Kejt Midlton mogla da bude posebno pogubna za njihovu percepciju javnosti dugoročno, i na taj način umanji njihov poslovni i ekonomski uticaj.

Propustio sam. Šta se tačno dešava sa Kejt Midlton?
Ako niste videli teorije zavere koje se vrte oko društvenih medija i vesti ove nedelje o Kejt Midlton, mora da ste spavali bolje od svih amaterskih tragača.

Sredinom januara, Kensingtonska palata je objavila saopštenje u kojem je obavestila javnost da će princeza biti van očiju javnosti do Uskrsa (poslednjeg vikenda marta) zbog „planirane operacije abdomena“. Ali vest je odmah dočekana sa skepticizmom, a nepoverenje u palatu je samo raslo tokom protekle dve nedelje nakon objavljivanja nekih sumnjivih fotografija Kejt.

Tada je, samo nekoliko sati nakon izjave, Dejli mejl objavio fotografiju Kejt i Vilijama u automobilu. Rečeno je da je Vilijam bio na putu za Vestminstersku opatiju na godišnju službu Dana Komonvelta, ali Kejt je išla na „privatni sastanak“, navodi Dejli mejl. Ova fotografija je takođe bila posebno mutna i prikazivala je samo Kejtin potiljak. Online posmatrači su proučavali ovu fotografiju i navode da je i njome nekako izmanipulisano, praveći poređenja sa prošlom fotografijom princeze i govoreći da je njena slika fotošopovana na toj slici.

Neprekidan pad sumnji, pojačan greškama Kensingtonske palate, sada preti da naruši dobru volju koju su uživali članovi kraljevske porodice.

„Svaki uočeni pogrešan korak ili skandal“ mogao bi da utiče na finansijsku imovinu porodice smanjenjem javne podrške, kaže Džons. Jednostavno rečeno, poreski obveznici možda nisu toliko spremni da daju novac za instituciju u koju nemaju poverenja.

„Pravilo broj jedan u odnosima s javnošću je da nikada ne lažete“, kaže za Fortune Kajl Ankni, šef odeljenja za odnose s javnošću u Visteria PR. „U svetu u kome je javnost bolje nego ikada u razlikovanju istine od fikcije, vrlo je moguće da nedavna komunikacija ili nedostatak istih iz palate mogu imati trajne posledice na sve aspekte njihovog poslovanja i percepciju javnosti.

Anknei vidi samo dva načina na koje kraljevska porodica može preći preko ovoga. Prvi bi bio da ne govori ništa i da se nada da će se stvari „s vremenom vratiti na nivo normalnosti“, ili će moći da daju potpuni izveštaj sa svim činjenicama situacije kada dođe vreme.

Ne veruje Midltonu – i štampi i palati
Sasvim je moguće da u priči o Kejt nema ništa više – da je jednostavno imala operaciju i da joj treba vremena da se odmori. Ono što se čini manje mogućim je da će se poverenje javnosti u kraljevsku porodicu vratiti na svoje nekada visoke nivoe.

„Svaki pojedinačni potez kraljevske porodice je pod velikim pažnjom javnosti“, kaže Nirman. „Iako njihova imanja neće biti značajno ugrožena PR krizom, pitanje je da će ona oblikovati način na koji društvo gleda na njih. Tada im je potrebno da potroše ogromnu količinu vremena i energije na širenje kriza poput onih koje su izazvali Hari i Megan — a sada i sa Kejtinim skandalom u Photoshopu.“

Drugi stručnjaci, međutim, ne misle da će ova kriza zauvek narušiti ugled kraljevske porodice.

Debakl Kejt „će izazvati kratkoročni prekid poverenja, ali ako ne bude novih grešaka kraljevske porodice, poverenje će [biti] ponovo izgrađeno za godinu dana“, kaže za Fortune Erik Šifer, predsednik Reputation Management Consultants. U stvari, Šifer kaže da predviđa da će Kensingtonska palata „izbeći nove greške koje su sami sebi nametnuli i da će se ponovo usredsrediti na unapređivanje pitanja i politika značajnih za javnost“.

Još jedan jedinstveni odnos u igri je odnos kraljevske porodice sa štampom, koji je istorijski bio prilično „simbiotičan“, kaže Džons. Ali to je delikatan balans.

„Bez izvještavanja sa obožavanjem i ljubavlju, članovi kraljevske porodice imaju manje obožavatelja. Bez hrane koja pokreće novinske mašine, niko ne obraća pažnju na medijsku mašinu vrednu više milijardi dolara“, kaže Džons. „Čini se da kraljevska porodica često percipira novinarsko izveštavanje kao nepravedno ili invazivno. Međutim, oni su simbiotični i zaista trebaju jedno drugom. Monarhija je evoluirala da bi se prilagodila i upravljala svojim odnosom sa medijima.“

Ali novinske organizacije su sada počele da ne veruju informacijama koje im daje palata. Zaista, AFP, novinska agencija sa sedištem u Francuskoj, označila je Kensingtonsku palatu kao „apsolutno ne“ „izvor od poverenja“ nakon skandala sa fotošopom Kejt Midlton.

„Svaka uočena manipulacija može brzo eskalirati u kontroverzu“, kaže Džons. Zatim dodajte brzo širenje informacija koje zahteva brze odgovore na kontroverze i dezinformacije. Postolje sa kojeg treba pasti je sada još više.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter