Izvor: kurir
20.04.2024 u 12:39
0

„NJEGOVI LOVOČUVARI MUČE LJUDE I SILUJU PO AFRICI“ : Optužbe protiv Harija, na svu muku još i ovo: „ZAŠTO ĆUTIMO?!“

Princ Hari ponovo se suočava s optužbama kako su osoblje i radnici dobrotvorne organizacije za zaštitu životinja, čiji je on član odbora, zlostavljali druge ljude. Javnost ga poziva da odstupi sa svoje pozicije

Naoružani rendžeri u afričkim parkovima optuženi su za mučenje osumnjičenih krivolovaca i silovanje ljudi iz afričkih plemena. Kako navodi desetak svedoka, u zlostavljanju su navodno koristili metodu ljuljaške koja uključuje to da se žrtva zaveže, a dok ona visi u vazduhu vrti je se, ljulja i udara palicama. Tvrdi se kako ova metoda mučenja ljude tera da progovore.

Ovo nije prvi ovakav slučaj. Ranije, u januaru 2024. godine, protiv čuvara African Parksa podnesene su tužbe za mučenje i silovanje pripadnika naroda Baka u Republici Kongo.

Najnovije optužbe pojavile su se u novoj knjizi „Prduzetnici u divljini“ holandskog novinara Olivijera van Bimena, koji je proveo tri godine istražujući dobrotvornu organizaciju. Prikupio je svedočanstva iz prve ruke od žrtava, počinitelja zlostavljanja, kao bivših i sadašnjih čuvara African Parksa.

„Ne traje dugo jer jako boli. Kada osoba visi tamo gore, govori i priznaje sve što želiš, čak i ono što ne zna“, ovako je Foster Kalunga, koji je bio dobrotvorni rendžer u Zambiji pet godina do 2022. opisao metodu mučenja zvanu ljuljaška.

African Parks, čiji je princ Hari bio predsednik šest godina pre nego što se pridružio njegovom odboru prošle godine, ima sedište u Južnoj Africi, ali radi širom kontinenta. Dobrotvorna organizacija, finansirana britanskom pomoći, slavnim osobama i američkim milijarderima, radi na obnovi i upravljanju nacionalnim parkovima u partnerstvu s vladama i lokalnim zajednicama.

 

VELIKA ISPOVEST SAŠE MATIĆA! Sve o prvom susretu s Marinom Tucaković, upoznavanju sa Šabanom, a od njega je dobio najveći bakšiš
Itijen Koliva, bivši zaposleni u parku Garamba u DRC-u, rekao je da instruktori primenjuju agresivan vojni pristup zaštiti divljih životinja. Objašnjava kako čuvari najčešće dolaze iz Izraela, Francuske ili Južne Afrike, a na lovokradice gledaju kao na neprijatelje koje treba neutralisati.

Iz African Parksa rekli su da je Koliva otpušten zbog krivolova na bivola i bradavičastu svinju. Autor Van Biman poručuje da bi princ Hari i odbor trebali da preispitaju svoje uloge u organizaciji.

Odgovarajući na tvrdnje iz African Parksa poručuju kako je autor pristrasan, a njegova knjiga manjkava.

“African Parks deluju više od 20 godina, s dugoročnim ugovorima s 12 različitih suverenih vlada i brojnim tradicionalnim vlastima. Dobili smo finansijska sredstva od većine globalnih institucija koje sve zahtevaju detaljne postupke provere, kao i povremene revizije“, dodala je dobrotvorna organizacija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter