Izvor: informer
04.02.2024 u 18:52
2

PODLEGLI PRITISCIMA UKRAJNE: Zašto je Milošu Bikoviću oduzeta uloga?

Odluka američke produkcijske kuće HBO da oduzme ulogu Milošu Bikoviću podigla je ogromnu prašinu, a reakcije javnosti i reči podrške srpskom dramskom umetniku samo se nižu!

Vest da će se Miloš Biković pojaviti u seriji „Beli lotos“ naišla je na negodovanje Ukrajine, a na društvenoj mreži Iks objavljen je i montiran snimak na kojem je glumac optužen da podržava genocid.

– Miloš Biković, srpski glumac, koji podržava Rusiju od početka invazije u punom obimu, sada će igrati u trećoj sezoni HBO serije ‘Beli lotos’. HBO, da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo – pisalo je u objavi.

Nakon optužbi na račun srpskog glumca, oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i ukazalo na potpunu neosnovanost tvrdnji.

– Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo. Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio trag u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji – naveli se u saopštenju i dodali:

– Želimo da podsetimo da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić Milošu Bikoviću na Dan srpske diplomatije 2019. godine uručio povelju zbog izuzetnog ličnog doprinosa u promociji Srbije i njenog bogatog kulturnog stvaralaštva u svetu.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

 

 

Usled svega navedenog, HBO je doneo odluku da Miloša Bikovića zameni u nastavku serijala, a ovim povodom oglasio se i sam glumac.

– Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo. Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi. Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti.

 

VELJKO RAŽNATOVIĆ SLUŠA CRKVENU MUZIKU DOK TRENIRA: Posle sinova hteo bi ćerkicu

 

– Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo Belog lotosa, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet. Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni – glasilo je Bikovićevo saopštenje koje je objavio na Instagramu.

Poruke podrške pristižu sa svih strana, Miloševa supruga poručila je da žali američkog giganta, a ovim povodom za Informer oglasio se i Rade Ćosić.

– Tužno je sto smo mi već “navikli” da nam se nešto oduzima, bodovi, delovi, a evo sad i uloge. U ovom kontekstu je tužno sto su se izjednačili politika i umetnost, mada, čak ni ne mislim da je ovo politika, jer poznanstvo sa nekim i dobre konekcije te ne čine, apriori, pripadnikom nečije politike, a i da je tako… U svakom slučaju, velika podrška za Miloša, jer on je sad svi mi. Na kraju će nam kao Rene Magrit, pokazati lulu igovoriti kako to nije lula .

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “PODLEGLI PRITISCIMA UKRAJNE: Zašto je Milošu Bikoviću oduzeta uloga?”

  1. Ama šta ga briga , ni jedan normalan čovek pa ni glumac Biković nije na strani nacista, nije na strani onih koji patološki mrze a pogotovu nije na strani mrzitelja i nacista u kulturi . Dokle je to došlo !. Biković treba da bude ponosan, zar nisu slični mrzitelji ukidali nedavno Dostojevskog da dalje ne nabrajam sve slavne Ruske ličnosti …..pa ………..onda …….da…………i sve ostale .

    0
    0
    Odgovori
  2. Umesto da se bore da pojedini Ukrajinci ne budu mrzitelji ili nacisti oni jure ljude koji im ne odgovaraju , jel to umetnost i kultura , neće se izgleda Ukrajinci opametiti nikada , umesto da se ugledaju na Srbiju kao neutralnu pa i na Švjacarsku do nedavno koja je uvek bila neutralna , šta joj bi sada ko li ju je obrlatio da se kaže u Aktuelnostima . Treba da se pozove njihov predsednik i da ga pitaju ali na detektoru laži zašto više država Švajcarska nije neutralna, možda su im rekli d aće im Rusi pokrasti zlato a ko krade i otima se zna i ko je do sada to radio , Rusi svakko nisu lopovi ne vole tudje a to je nabitnije za jedan narod kao i za pojedince .
    Pa Švedska , pa Finska , stvarno Bože sačuvaj šta se sve dešava , niti će ih ko napadati niti im želi zlo ali ako oni žele zlo nekome pa se za to zlo udružuju jer ne mogu sami naneti zlo a žele ga pa naravno da se na to mora odgovoriti .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter