Izvor: Tanjug
12.04.2024 u 16:51
0

BRAČNI PAR IZ BEOGRADA OJADIO VIŠE FIRMI: Prevarom prisvojili više od 50 miliona dinara, imali su razrađen sistem

Tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenima produži pritvor u kojem se nalaze od 18. oktobra 2023. godine

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dejana B. (54) i Sandre B. (49) zbog sumnje da su od februara do jula 2022. godine dovođenjem u zabludu i lažnim prikazivanjem činjenica oštetili sedam privrednih društava za ukupno više od 57.3 miliona dinara, u kom iznosu su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, okrivljenima se na teret stavlja po jedno produženo krivično delo Prevara u obavljanju privredne delatnosti u saizvršilaštvu, za koje je zaprećena kazna zatvora od 2 do 10 godina i novčana kazna.

Tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljenima produži pritvor u kojem se nalaze od 18. oktobra 2023. godine.

Postoji opravdana sumnja da su Dejan B. kao direktor firme “Beograditelj” doo Novi Beograd i Sandra B. kao sekretarica u toj firmi poručivali robu od oštećenih privrednih društava lažnim prikazivanjem činjenica je reč o ozbiljnoj i platežnoj firmi koja će plaćanje za isporčenu robu vršiti u skladu sa dogovorom, iako su imali nameru da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist u vrednosti isporučene robe.

U tu svrhu su oštećenima prilikom zasnivanja poslovnog odnosa kao garanciju za ispunjenje obaveza prilagali blanko menice potpisane i overene od strane Dejana B. kao zakonskog zastupnika firme, te su preuzimali robu od oštećenih.

Preuzetu robu su zadržavali za sebe ili bi je prodali NN licima bez bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama firme “Beograditelj” doo.

Menice koje su bile priložene kao sredstva obezbeđenja nisu mogle da budu realizovane usled blokade računa nastale zbog neizmirenih obaveza, u kojoj je ovo privredno društvo neprekidno od sredine jula 2022. godine.

Prethodno je 30. dedembra 2021. godine preuzeo udeo od 100% u firmi “Beovez doo” Novi Beograd koja je od osnivanja 2008. godine poslovala solventno, likvidno i nikada nije bila u blokadi, pa je 26. januara 2022. godine promenio poslovno ime u “Beograditelj” doo Beograd.

Oštećena privredna društva Dejan B. i Sandra B. su dovodili u zabludu i održavali ih u zabludi koristeći se dužinom trajanja firme “Beovez”, njenim finansijskim izveštajima i činjenicom da ona nikada nije bila u blokadi od strane Narodne banke – Odeljenja za prinudnu naplatu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter