Izvor:
05.12.2016 u 22:23
0

Ne prihvata presudu: Radovan Karadžić uložio žalbu Haškom tribunalu!

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić uložio je danas žalbu Haškom tribunalu na presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Karadžić u žalbi na 238 stranica naveo 48 "suštinskih i proceduralnih grešaka Sudskog veća" koje su dovele do toga da 24. marta bude osuđen, prenosi Fena.

"Ukoliko se ne isprave, suđenja s greškom i nefer presude, poput moje, samo će ubrzati bekstvo država poput Južne Afrike i Rusije od međunarodnog pravnog sistema jer je sistem politizovan i zasnovan na dvojnim standardima. To bi moglo da uništi mogućnost za međunarodnu pravdu", naveo je Karadžić u žalbi.

U delu žalbe koji se odnosi na genocid u Srebrenici, on je naveo da "nikada ozbiljnija osuda nije stajala na labavijim nogama".

"Zaključak Sudskog veća da sam učestvovao u ubistvima zarobljenika u Srebrenici na osnovu nejasnog presretnutog razgovora je nesiguran, neosnovan i netačan", naveo je.

Karadžić je uložo žalbu i na deo presude kojim je proglašen krivim za terorisanje građana Sarajeva.

On se žalio i da su njegove izjave o političkoj autonomiji, a u vezi sa zločinima na području 20 opština u BiH, protumačene kako bi se izvukao zaključak o etničkom čišćenju.

Bivši predsednik RS se žalio i na sam postupak, jer su mu, kako kaže narušena prava. Među kojima je i kršenje obaveze tužilaca Haškog tribunala da mu dostave sve dokaze, ali i odluka da mu se ne dozvoli da sam sebi postavlja pitanja.

Karadžić je naveo i da su njegova prava narušena, jer sudsko veće nije naložilo Ratku Mladiću da odgovara na pitanja kada je pozvan za svedoka. Mladiću se sudi za iste zločine kao Karadžić, a trenutno je u toku iznošenje završnih reči.

Haško tužilaštvo je takođe uložilo žalbu na Karadžićevu presudu, zatraživši da bude proglašen krivim za genocid počinjen 1992. godine.

Karadžić i haški tužioci će do kraja februara uložiti odgovore na žalbe suprotne strane, a usmeno izlaganje žalbi bi trebalo da bude održano na proleće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter