Izvor: Tanjug
06.09.2021 u 12:28
0

Staje se na put privrednom kriminalu: UHAPŠENE tri osobe zbog poreske utaje

 U Novom sadu uhapšene su tri osobe zbog osnovane sumnje da su počinila počinila krivična dela poreske utaje, poreske prevare u vezi sa PDV-om i pranje novca, i na taj način oštetili budžet Srbije za više od 2,6 miliona dinara i ostvarili protivpravnu imovinska korist od više od 10,7 miliona dinara, saopštila je danas Poreska uprava.

PROČITAJTE JOŠ: ISTRAGA ZBOG SKANDALA SA HIMNOM: Policija saslušala učiteljicu iz Novog Pazara, moguć čak i zatvor!

Kako se navodi, oni su osumnjičeni da su od juna 2020. godine do avgusta 2021. godine, sačinjavali lažne račune o navodnoj nabavci dobara i izvršenim uslugama ukupne vrednosti 2.988.818,40 dinara, na osnovu koje su neosnovano koristili pravo na odbitak prethodnog poreza.

Takođe, navodi se da su proizvedene gotove proizvode, u vrednosti od 4.905.936,80 dinara, prodavali na crnom tržištu za gotov novac, a na taj način stečen novac zadržavali za svoje lične potrebe.

Na taj način, izbegnut je obračun, prijava i plaćanje PDV u iznosu od 1.266.792,00 dinara i poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 1.350.383,00 dinara, navodi se u saopštenju.

VAŽNO: STRAŠNA NESREĆA U TRSTENIKU: Motociklista se zakucao u kamion i poginuo na licu mesta

Poreska uprava navodi da su osumnjičeni, u nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine, novac stečen kriminalnom delatnošću iskoristili za kupovinu dva stana u Novom Sadu i Staroj Pazovi, čime su izvršili krivično delo pranja novca u ukupnom iznosu od 10.772.901,70 dinara.

Kako se navodi, hapšenje je bilo delo zajedničke akcije Poreske policije, MUP-a i BIA, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Uhapšenima je određena mera zadržavanja do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Više javno tužilaštvo u Novom Sadu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter