Izvor:
04.12.2016 u 23:37
0

SUD PREINAČIO PRVOSTEPENU PRESUDU: Radnik obezbeđenja osuđen na godinu dana zatvora!

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu kojom je radnik obezbeđenja jedne diskoteke u Pančevu Dejan Simeunović bio oslobođen optužbe za ubistvo Igora Birtaša zbog delovanja u "nužnoj odbrani" i osudio da na godinu dana zatvora zbog krivičnog dela ubistvo na mah, objavljeno je na sajtu tog suda.

Naime, presudom Višeg suda u Pančevu iz juna 2014. godine Simeunović je bio oslobođen od optužbe za ubistvo, jer je zaključio da "nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u nužnoj odbrani".

Međutim, po nalaženju Apelacionog suda Simeunović je izvršio ubistvo na mah, jer je tokom postupka utvrđeno da je prilikom otimanja oko pištolja on Birtašu oduzeo pištolj.

– Od tog trenutka više se ne može smatrati da postoji napad, pa ukoliko nema napada, nema ni nužne odbrane kao ni eventualno njenog prekoračenja – zaključio je Apelacioni sud.

Odlučujući o vrsti i visini kazne sud je od olakšavajucih okolnosti cenio što je okrivljeni mlada osoba, njegove porodične prilike, dosadašnji život, kao i da je svojim iskrenim držanjem pred sudom omogućio da se postupak brzo i efikasno reši, dok otežavajućih okolnosti na strani okrivljenog nije našao.

Radi zaštite opšte bezbednosti, naloženo je da se Simeunoviću oduzime pištolj i municija, dok su oštećeni radi ostvarivanja svojih imovinsko – pravnih zahteva upućeni na parnicu, navodi se u presudi objavljenoj na sajtu suda.

Na ovu presudu Simeunović ima pravo žalbe Apelacionom sudu u trećem stepenu jer je prvostepena odluka iz oslobađajuće preinačena u osuđujuću.

Simeunović je osuđen jer je 15. novembra 2008. godine u Pančevu kao pripadnik fizičkog obezbedenja lokalnog kluba ubio na mah Birkaša i to u stanju bitno smanjene uračunljivosti "usled afekta straha visokog intenziteta sa suženjem svesti".

Do ovog incidenta je došlo jer je ubijeni mladić izrevoltiran izbacivanjem iz lokala zbog neprimerenog ponašanja, napre pretio da će klub dići u vazduh, a potom se vratio sa nekoliko prijatelja i pištoljem oko kojeg je nastalo otimanje.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter