Izvor: Informer
18.03.2024 u 19:20
0

EVO KAKO DA TO OTKRIJETE DA JE NEKO HAKOVAO VAŠ TELEFON: Ovih šest znakova ukazuju da ste na meti SAJBERKRIMINALACA

Stručnjaci su otkrili da postoje pouzdani znakovi koji otkrivaju da je vaš pametni telefon ugrožen. Važno je shvatiti da je lakše završiti kao žrtva špijunskog softvera nego što mislite. Sofisticirani sajber kriminalci mogu da vas pretvore u žrtvu za nekoliko sekundi, potrebna je samo mala greška sa vaše strane.

– Dok pretražujete Internet, možete slučajno da instalirate špijunski softver na svoj telefon, a da toga niste ni svesni – objasnio je Tim Tran iz „Keeper Security“.

– Poznato je da su android telefoni podložniji špijunskom softveru od ajfona. Međutim, svako ko poseduje pametni telefon treba da bude oprezan u pogledu špijunskog softvera – posebno ako je vaš telefon zastareo. Neki načini na koje možete da utvrdite da li je špijunski softver instaliran su ako se kamera i mikrofon na vašem telefonu nasumično uključe, ako čujete buku tokom telefonskih poziva ili ako vidite nepoznate aplikacije i datoteke na svom telefonu – objasnio je stručnjak.

Špijunski softver može da cilja senzore na vašem telefonu kao što su kamera ili mikrofon, ili može da snimi ključne podatke poput dodirivanja i pritiska na tastere ili lokacije vašeg uređaja. Takođe je moguće da neki špijunski softver ukrade vaše datoteke – potencijalno uključujući privatne fotografije i video zapise. Prema „Keeper Security“, postoji šest znakova na koje treba da obratite pažnju:

Ako čujete čudan zvuk tokom telefonskih poziva, koji bi mogao biti pištanje, zvuk udaljenih glasova ili smetnji – budite na oprezu.

– Ponekad se ovi problemi mogu pripisati lošem signalu, ali mogu biti i znak špijunskog softvera . Špijunski softver će pokušati da prisluškuje vaše telefonske pozive da bi slušao i snimio vaše razgovore – dodao je Tran.

Još jedan znak je nagli pad performansi vašeg telefona. To može biti usporavanje ili mnogo brže pražnjenje baterije.

Ilustracija/pixabay.com

Ovo su znaci da špijunski softver potencijalno radi u pozadini i iscrpljuje resurse vašeg telefona. Treće, uverite se da se mikrofon ili kamera ne uključuju nasumično.

Novije verzije androida i iOS-a za ajfon imaju indikatore na vrhu ekrana kada je bilo koji senzor aktivan.

Ako ih pronađete pored sumnjivih aplikacija ili primetite čudnu aktivnost, trebalo bi da preduzmete mere. I  nepoznate aplikacije ili datoteke na vašem telefonu mogu biti sumnjive. Ovo može biti ključni znak da je vaš uređaj ugrožen.

Peti znak su brojni iskačući prozori, poruke o grešci, oglasi i slično.

– Ove poruke mogu biti uzrokovane adverom instaliranim uz špijunski softver na vašem telefonu – rekao je Tran.

– Adver će vam slati poruke pokušavajući da vas prevari da date svoje lične podatke -dodao je on.

Takođe budite oprezni ako se vaš telefon stalno pregreva. Špijunski softver će koristiti resurse vašeg telefona i može dovesti do njegovog pregrevanja zbog zahtevnog ponašanja u pozadini. Ako ste zabrinuti da ste hakovani, obavezno izbrišite sve nepoznate aplikacije i datoteke, ponovo pokrenite telefon i instalirajte najnovija ažuriranja softvera. Takođe možete da isključite pristup kameri i mikrofonu za bilo koju aplikaciju po vašem izboru u podešavanjima, prenosi the Sun.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter