Izvor: Blic
19.03.2024 u 22:03
0

NAUČNA FANTASTIKA POSTALA STVARNOST: Naučnici stvorili robota koji prelazi iz čvrstog u tečno stanje KAO U TERMINATORU

Često se, dok gledamo naučno-fantastične akcione filmove poput “Terminatora”, zapitamo šta bi bilo da se tako nešto dogodi u stvarnom životu. U drugom nastavku kultnog filmskog serijala susrećemo se sa modelom T-1000, robotom ubicom od tečnog metala koji zahvaljujući tom materijalu zaobilazi rešetke u poteri za Sarom i Džonom Konorom.

Kako piše Unilad.com, to nije bilo kakav tip materijala. Novo otkriće može da oponaša sposobnosti T-1000. Ali, za razliku od ubilačkih namera filmskog modela, stvarni roboti sa ovakvim osobinama mogli bi jednog dana da spasavaju živote. Na snimku koji su objavili istraživači vidi se mali robot sličan T-1000 kako beži iz minijaturne zatvorske ćelije. On je prešao u tečni oblik da prođe između rešetki, a po izlasku na slobodu se vratio u čvrsto stanje.

Kako piše Unilad.com, istraživači su uverili svet da njihov robot nikad nije dobio zadatak da ubije Saru ili Džona Konora. Profesor Karmel Madžidi objasnio je nauku koja stoji iza robota koji menja oblik. On je otkrio da magnetne čestice učestvuju u igri na dva načina da olakšaju taj proces.

– Jedan je da oni čine da materijal reaguje na naizmenično magnetno polje, tako da možete – putem indukcije – da zagrejete materijal i izazovete promenu faze. Ali, magnetne čestice takođe daju robotima mobilnosti i sposobnost da se kreću kao odgovor na magnetno polje – rekao je Madžidi, dodajući da bi se dalje trebalo istražiti kako bi ovi roboti mogli da se koriste u biomedicinskom kontekstu.

– Ono što pokazujemo su samo jednokratne demonstracije, dokaz koncepta, ali biće potrebno mnogo više studija da bi se dublje zašlo u to kako bi se ovo moglo koristiti za isporuku lekova ili uklanjanje stranih predmeta – rekao je.

Dr Čengfeng Pan objasnio je kako bi robot mogao da se koristi u modernoj medicini.

– Davanje robotima sposobnosti da se prebace između tečnog i čvrstog stanja pruža im više funkcionalnosti – rekao je on, dodajući da se materijal razvija na neke praktičnije načine kako bi se rešili medicinski i inženjerski problemi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter