Izvor: Slobodna Dalmacija
11.04.2024 u 18:17
0

NEMCI NUDE POSAO IZ SNOVA: Za dva meseca ležanja plaćaju 18.000 evra, evo ko može da se prijavi

Velik novac mogli bi u Njemačkoj zaraditi svi koji su dobrog zdravlja i imaju želudac za posao koji se nudi. Mogu se prijaviti svi stanovnici EU.

Naime, nemački svemirski centar (DLR) u Kelnu pokreće istraživanje koje bi trebalo pomoći astronautima u suočavanju s posledicama bestežinskog stanja, a za to traži dobrovoljce spremne  da učestvuju u simuliranom putovanju.

Prema informacijama iz DLR-a, učesnici će 60 dana provesti u ležećem položaju s nagnutim krevetom, simulirajući tako dugo putovanje u bestežinskom stanju do druge planete. Odabrani će nakon 60 dana ležanja u krevetu dobiti 18 hiljada eura.

Cilj istraživanja je pronalaženje metoda koje bi mogle ublažiti posledice bestežinskog stanja, kao što su vrtoglavica i poremećaji koordinacije, s kojima se suočavaju astronauti za vreme svojih svemirskih misija.

Kreveti sudionika bit će nagnuti za šest stepeni kako bi se postigao sličan učinak kao u svemiru, što bi trebalo omogućiti proučavanje promena koje se događaju na telu dok leži u takvom položaju.
“Ova studija pružiće nam važne uvide u fiziološke reakcije na dugotrajno ležanje i moguće načine za ublažavanje negativnih posledica”, izjavio je voditelj studije Edvin Mulder koji napominje da učesnici izazova neće lako zaraditi svoj novac tre da će neprekidno ležanje dva meseca predstavljati pravi izazov.
Ovo nije prvi put da se provodi ovakvo istraživanje. Takve studije provode se od 1980-ih i do sada su pružile važne informacije za razumevanje fizioloških procesa tokom svemirskih putovanja. Sadašnji fokus istraživanja je na dugoročnim misijama na Mars.

 

Za učestvovanje u istraživanju mogu se prijaviti osobe u dobi od 24 do 55 godina, visoke od 1,53 do 1,90 metara, s indeksom telesne mase (BMI) od 18 do 30, koje su zdrave, nepušači i dobro govore nemački jezik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter