Izvor: Tanjug
30.04.2023 u 18:31
0

PLAŠITE SE VEŠTAČKE INTELIGENCIJE? Novi model je u stanju da URADI OVO i to je vredno DIVLJENJA!

Naučnici su osmislili novi model veštačke inteligencije (AI) koji može precizno da identifikuje kancer, što bi moglo da ubrza dijagnozu bolesti i lečenje pacijenata.

Model, koji su osmislili stručnjaci iz fondacije Royal Marsden NHS, Instituta za istraživanje raka u Londonu i Imperial koledža, može da identifikuje da li su abnormalne izrasline na snimku CT skenera kancerogene.

Kako se navodi, algoritam je efikasniji od trenutnih metoda.

Evropom i Amerikom se ŠIRI RAK koji se prenosi SEKSOM: „Epidemija“

-U budućnosti se nadamo da će to dovesti do ranog otkrivanja i potencijalno učiniti lečenje raka uspešnijim tako što će istaći visokorizične pacijente -rekao je Bendžamin Hanter iz fondacije Royal Marsden.

On je naveo da početni rezultati pokazuju da novi AI model identifikuje kancerogene čvoriće na plućima, kao i da je u planu testiranje tehnologije na pacijentima sa velikim plućnim čvorovima.

Istraživački tim je istakao da je studija još uvek u ranoj fazi i da će biti potrebno više testiranja pre nego što novi AI model bude mogao da se uvede u zdravstvene sisteme.
Međutim, kako navode, njegove potencijalne koristi su jasne.

-Kroz ovaj rad, nadamo se da ćemo pomeriti granice kako bismo ubrzali proces otkrivanja bolesti, koristeći inovativne tehnologije kao što je veštačka inteligencija -rekao je Ričard Li koji je učestvovao u istraživanju.

Rak je vodeći uzrok smrti širom sveta, a od te bolesti na godišnjem nivou umire oko 10 miliona ljudi, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

U mnogim slučajevima, međutim, bolest je moguće izlečiti ukoliko se rano otkrije i brzo leči.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter