Izvor: net.hr
28.04.2023 u 11:42
0

Evropom i Amerikom se ŠIRI RAK koji se prenosi SEKSOM: „Epidemija“

Širi se ogromnom brzinom

Evropa i SAD pate od „epidemije“ raka grla — a stručnjaci ističu oralni seks kao glavnog krivca.

Doktor Hišam Mehana, s britanskog Univerziteta u Birmingamu, rekao je da je 70 odsto slučajeva raka grla uzrokovano ljudskim papiloma virusom (HPV), inače bezopasnim virusom koji se širi polnim putem i povezuje se s više oblika raka.

Doktor Mehana kaže da ljudi s više partnera imaju do devet puta veći rizik od raka grla. „Tokom poslednje dve decenije došlo je do brzog porasta raka grla na zapadu, do te mere da su to neki nazvali epidemijom. To je zbog velikog porasta specifične vrste raka grla koji se zove rak orofaringeusa“, pojasnio je.

Rizik raste čak 8,5 puta

Rak orofaringeusa najčešći je tip raka grla. Pojavljuje se u krajnicima i zadnjem delu grla. Lekari HPV infekciju smatraju najvećim činiocem rizika za razvoj bolesti.

„HPV se polno prenosi. Za rak orofaringeusa, glavni faktor rizika je broj životnih seksualnih partnera, posebno oralni seks. Oni sa šest ili više partnera za oralni seks imaju 8,5 puta veću verovatnoću da će razviti orofaringealni rak od onih koji ne praktikuju oralni seks“, rekao je dr Mehana.

Veći porast kod muškaraca

Svake godine u SAD-u se dijagnostikuje više od 50.000 slučajeva raka usne duplje ili ždrela, što uzrokuje više od 10.000 smrtnih slučajeva godišnje. Međutim, broj slučajeva raste, do 1,3 odsto godišnje kod žena i 2,8 odsto kod muškaraca, prema Američkom društvu za rak.

Lekari su otkrili da je oralni seks najveći faktor rizika – veći od pušenja, alkohola i nezdrave ishrane. To je zato što delovanje može da dovede do HPV infekcije u zadnjem delu grla ili blizu krajnika.

Vakcina drastično smanjuje rizik

Te infekcije u većini slučajeva prolaze same od sebe, ali ponekad mogu da potraju i uzrokuju rak. Naučnici s NYU Langone procenjuju da je čak 70 odsto slučajeva raka grla uzrokovano HPV infekcijama.

HPV je čest virus koji se širi vaginalnim, analnim i oralnim seksom s osobom koja je već zaražena. Za HPV postoji vakcina. Delotvorna je više od 80 odsto i dostupna je u većem delu razvijenog sveta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter