Izvor: happy
18.02.2024 u 16:39
0

OVAJ ČOVEK JE UPUTIO STRAŠNO UPOZORENJE CELOM ČOVEČANSTVU: „Problem je postao mnogo gori“

On je čuveni promoter nauke

Bil Naj, čuveni promoter nauke i inženjer, uputio je veoma jasnu i dramatičnu poruku ljudima.

On je ukazao na novi izveštaj o klimi koji upozorava na masivno topljenje ledenog pokrivača Grenlanda.

Novo istraživanje, sprovedeno od strane klimatskih istraživača sa Univerziteta u Lidsu u Ujedinjenom Kraljevstvu, otkrilo je da je nekada zaleđena zemlja doživela razarajući gubitak leda tokom poslednjih 30 godina zbog klimatskih promena.

Ako se to topljenje nastavi neometano, teritorija će nastaviti da postaje zelenija – i Grenland će postati zelen, kao što mu ime kaže. Kako se permafrost topi, oslobađaće uništavajuće gasove staklene bašte poput metana i ugljen-dioksida u atmosferu.

U intervjuu za CNN o novom izveštaju, popularni naučnik Bil Naj je ukazao da „ljudi već decenijama brinu o ovom poslu sa ledom Grenlanda“ – i iako svet sada više nego ikad obraća pažnju, problem je samo postao gori.

Pored katastrofalnih gasova koji se oslobađaju topljenjem permafrosta, Nai je rekao da postoje još dva „velika, velika problema“ sa topljenjem Grenlanda: da uzrokuje porast nivoa mora i pretnju našim obalama i vremenskim obrascima, i da remeti cirkulaciju okeana.

Konkretno, kako je dodao naučni edukator sa Kornel univerziteta, slatka voda koja dolazi u okean iz istopljenog ledenog pokrivača može ozbiljno poremetiti Golfsku struju. Između ostalog, kruženje u smeru kazaljke na satu iz toka „drži Evropu toplom“, i kada se to poremeti, takođe se može poremetiti i klima Evrope.

Prošle godine još jedna procena, ovog puta od Međuvladinog panela za klimatske promene Ujedinjenih nacija, upozorila je da bi Golfska struja mogla da se uruši već 2025. godine, što bi moglo dovesti do pada temperatura na evropskom kontinentu za 10-15 stepeni.

„To se dešava“, rekao je Nai. „Dešava se sve brže i brže… kako gubimo led, gubimo i sunčevu svetlost koja se reflektuje u svemir, što stvari zagreva sve brže i brže.“

Topljenje ledenog pokrivača Grenlanda je, naravno, „veoma zabrinjavajuće“, ali je naučnik rekao da još uvek ima nade za budućnost – posebno ako nastavimo da preduzimamo akcije protiv klimatskih promena i glasamo za kandidate koji veruju u to i zalažu se za ekološki osvešćenu politiku.

„Nema klika gde će sve krenuti dođavola, umesto toga će samo postajati sve gore i gore“, rekao je. „I to će postajati sve gore i gore, tako da što pre počnemo da radimo, to bolje.“

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter