Izvor: Tanjug
31.08.2021 u 13:46
0

Pedagoški muzej: Izložba „Milan Kašanin u senci slave“ otvara se 2. septembra

Izložba „Milan Kašanin – u senci slave“ biće svečano otvorena u četvrtak, 2. septembra u dvorištu Pedagoškog muzeja u Beogradu, u sklopu obeležavanja 125 godina postojanja ove ustanove.

VAŽNO: 

BURNO U CRNOJ GORI! Mandić u ĆIRILICI: Kampanja je poprimila dramatičnu notu, a Milo Đukanović ne želi da preuzme odgovornost!

SAZNAJTE PRVI U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Da li će se održati ustoličenje mitropolita Joanikija? Zašto je Crna Gora podeljena zemlja? Kako se u Srbiji postupa sa kršiocima zakona?

VELIKO PRIZNANJE: Ulica u Paraliji dobija ime Dragana Markovića Palme (GALERIJA)

Navedena postavka biće prva izložba posvećena jednom od najumnijih Srba 20. veka – Milanu Kašaninu (1895-1981), koji je bio veoma svestran stvaralac i teoretičar: književnik, istoričar umetnosti, likovni kritičar, kulturni radnik, istoričar književnosti, prevodilac, esejista, romansijer, kustos, direktor galerija i muzeja u Beogradu.

Autorke izložbe i kataloga su prof. dr Zorica Hadžić i Marina Bojić, rođena Kašanin – ćerka Milana Kašanina.

Organizovana i pripremljena povodom 40 godina od smrti Kašanina, izložba hronološki prati buran život jedne od najuticajnijih ličnosti u istoriji srpske kulture.

Posetioci će moći da se upoznaju sa bogatom topografijom koja je obeležila umetnikov život – Beli Manastir, Novi Sad, Pariz, Beograd, kao i sa njegovim velikim i značajnim radom na srpskoj književnosti i umetnosti.

Kašanin će biti predstavljen publici ne samo kao književnik, več i direktor Muzeja savremene umetnosti, Muzeja kneza Pavla (današnji Narodni muzej) i Galerije fresaka.

Po prvi put se izlažu njegovi lični predmeti – ordenje, radni sto, pribor za pisanje, pisma koja je pisao članovima porodice.

U njegovom veoma bogatom, plodnom književnom opusu, nalaze se mnoge zbirke pripovedaka, romani, eseji, ogledi, studije o umetnosti, a bibliografija mu obuhvata i prevode nekih dela Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Lava Nikolajeviča Tolstoja, Gi de Mopasana i drugih znamenitih pisaca.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter