Izvor: TELEGRAF
20.04.2024 u 22:44
1

AMERIKA BANUJE TIK TOK: Američki Kongres glasao, aplikacija nikad bliža propasti

Iako su zakonodavci u Predstavničkom domu prošlog meseca podržali sličan zakon, ovaj je drugačiji iz dva razloga

TikTok aplikacija se sada suočava sa najvećom pretnjom od svog nastanka u SAD. Predstavnički dom je danas odobrio zakon koji bi mogao da pokrene nacionalnu zabranu TikToka ako njegov kineski vlasnik ne proda aplikaciju, prenosi NPR.

Iako su zakonodavci u Predstavničkom domu prošlog meseca podržali sličan zakon, ovaj je drugačiji iz dva razloga: Povezan je sa sveobuhvatnim zakonom o stranoj pomoći koji pruža podršku Ukrajini i Izraelu i obrađuje zabrinutosti nekih članova Senata tako što produžava rok za TikTok da pronađe kupca.

redsednik Bajden podržava ovaj korak. To znači da je TikTok prisiljen na prodaju, ili suočavanje sa mogućom zabranom, na putu ka brzom usvajanju zakona.

Ovo bi označilo prvi put da je američka vlada donela zakon koji bi mogao da zatvori čitavu društvenu medijsku platformu, postavljajući scenario za ono što se očekuje da će biti dugotrajan pravni spor.

TikTok je osudio zakon kao neustavan napad na izuzetno popularnu uslugu.

„Žalosno je što Predstavnički dom koristi pokriće važne strane i humanitarne pomoći kako bi još jednom progurao zakon o zabrani koji bi zauzeo slobodu govora 170 miliona Amerikanaca“, rekao je portparol TikToka, Aleks Haurek.

Strahovi u vezi s propagandom, špijunažom, podstiču TikTok represiju

Nacionalni bezbednosni zvaničnici u Vašingtonu strahuju da bi kineska vlada mogla koristiti TikTok za promociju propagande usmerene na mešanje u američke izbore, ili za nadgledanje nekih od 170 miliona Amerikanaca koji koriste aplikaciju svakog meseca.

Ti strahovi uglavnom ostaju hipotetički.

TikTok je u vlasništvu kineskog tehnološkog giganta ByteDance, ali ne postoji javno dostupan dokaz da su vlada ikada uticala na ono što Amerikanci vide na aplikaciji, niti bilo kakav dokaz da su kineski zvaničnici špijunirali američke građane putem TikToka.

TikTok tvrdi da je izgradio firewall između svoje centralne kancelarije u Los Anđelesu i matične kompanije u Pekingu, ali neki izveštaji ukazuju na to da se američki korisnički podaci ipak prenose između ove dve lokacije.

Luis iz Centra za strateške i međunarodne studije sumnja da će najnoviji pritisak rezultirati time da ByteDance odustane od TikToka. Ali, primetio je, to odlaže problem do posle predsedničkih izbora u novembru:

„Zakon kupuje vreme da se pronađe pravo rešenje, dok stvara razmak između usvajanja i izbora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “AMERIKA BANUJE TIK TOK: Američki Kongres glasao, aplikacija nikad bliža propasti”

  1. Sve se to radi , i ko zna šta će biti još, zbog izbora u Americi , Tik tok se mora ukinuti da bi Bajden eventualno pobedio, dakle , šta se sve radi, da li je sve to moguće , da li smo toliki bili majmuni slušajući ovakve i uvodeći od ovakvih demokratiju u našu državu .
    Mislim da Željko ne bi trebao da slavi prerano dobitak sa svetske Berze , neka sačeka malo da vidi šta će biti sa ostalim sličnim stvarima, jer će uskoro svetska Berza ličiti na našu iz ranijih godina kada je sve propadalo a što nije moralo .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter