Izvor: Happy BSC Portal/Punkufer.dnevnik.hr
22.01.2024 u 18:49
0

KO KOME NEDOSTAJE: Semafor koji će zbuniti i najveće saobraćajne stručnjake

Odgovor na pitanje je jednostavan: oni izvan kružnog toka propuštaju one unutar njega i stoga imaju prednost. Kakve veze ima kružni tok sa semaforom, pitate se?

Ispred ulaza u Bilingsgejt pijacu stoji jedino drvo u gradu koje nikada ne odražava ritam prirode, već pulsira ritmom grada – i veselo mu namiguje svojim šarenim očima.

Odgovor na pitanje je jednostavan: oni izvan kružnog toka propuštaju one unutar njega i stoga imaju prednost. Kakve veze ima kružni tok sa semaforom, pitate se? Osim zagrebačkog rotora – nijedan. Semaforsko drvo je samo skulptura koja krasi kružni tok u Londonu i iako se semafori pale i gase – nemaju nikakvu ulogu u saobraćaju.

Pixabay

Javno umetničko delo francuskog vajara Pjera Vivana podseća na drvo čija se kruna sastoji od čak 75 semafora – i svi rade! I to potpuno nezavisno jedno od drugog, tako da prilično dobro oslikavaju saobraćajni haos, gradsku gužvu i vrevu.

Osam metara visoko semaforsko drvo izloženo je na javnom, otvorenom prostoru grada 1998. godine. Prvobitno je postavljen u okrugu Kanari Knaf, gde je stara platana upravo bila srušena – umrla je od zagađenja. Semaforsko drvo na raskrsnici Vestferi Roud-a, Heron Kui Bank i Mars Val-a je tako komuniciralo kako sa mestom na kome je izloženo, tako i sa svojom prošlošću.

Međutim, kružna raskrsnica na kojoj se nalazilo semaforsko drvo preuređena je 2011. godine i neobična skulptura nije vraćena na isto mesto, već je premeštena, ali veoma blizu – na Ostrvo pasa gde se i danas nalazi – i ponovo u kružni tok – ispred glavnog ulaza u Billingsgate Market.

Iako skulptura, naravno, nema funkciju u saobraćaju, nespremni vozači će se na trenutak naježiti, baš kao i pešaci koji je prvi put vide. Stanovnici su ga odavno zavoleli i uprkos njegovoj saobraćajnoj nefunkcionalnosti, često će priznati da mi je to omiljeni semafor u gradu.

AKO STE SE PITALI: Zašto avioni imaju okrugle prozore?

Ako planirate obilazak britanskih znamenitosti, u glavnom gradu pored Big Bena, Bakingemske palate, London Eie, Tauer Bridgea, prošetajte Temzom i posetite najzabavniji kružni tok u starom delu sveta. Naravno, to se najbolje vidi u sumrak.

Semaforsko drvo koje proročki treperi nalazi se u gradu gde je 1868. godine postavljen prvi semafor na svetu i nastavlja da upozorava na budućnost koja je već tu i sve jače pulsira u bezbrojnim ritmovima grada koji juri. oko njega živi…

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter