Izvor: 24 sedam
07.11.2023 u 19:29
0

NARODNA VEROVANJA O CRVENOJ POLARNOJ SVETLOSTI: Na Grenlandu duhovi beba, kod Danaca labudovi u ledu

Polarna svetlost (Aurora borealis) veoma retka pojava za naše podneblje, bila je vidljiva u nedelju u Evropi, ali i Srbiji. 

Ovaj prirodni fenomen, tipičan za severne zemlje, nastaje kada se solarna oluja, koja oslobađa jako magnetno polje, sudari sa Zemljinom atmosferom i magnetnim poljem. Kada se kontakt desi u nižim delovima atmosfere, bude zelenožuta, zato se bliže Zemljinim polovima tako vidi, a u višim delovima atmosfere, gde ima manje kiseonika, bude ljubičaste ili crvene boje.

Ova pojava je stara koliko ljudski rod i u vezi s njom su povezana razna verovanja – kod Srba ne tako česta jer se i sama pojava retko viđa. Međutim, tamo gde se redovnije javlja, severno svetlo je inspirisalo neke od najdramatičnijih priča. Vikinzi su slavili svetla, verujući da su to zemaljske manifestacije njihovih bogova a drugi Nordijci su ih se plašili, pričajući priče o opasnostima koje predstavljaju i razvijajući sujeverja da bi se zaštitili.

USKORO IZVLAČENJE SVETOG GRALA POTONULIH BRODOVA: Ova olupina skriva blago vredno 20 milijardi dolara, kome će pripasti? (VIDEO)

Koja god fantastična priča zaokuplja vašu maštu, jedno je sigurno – severnoj svetlosti su narodi koji je vide dodelili veliku moć i značaj.

Vikinzi: Heroji osvetljavaju nebo

Odin je bio glavni bog i vladar Asgarda, poštovan od strane svih Vikinga. Verovali su da će tokom svake bitke na Zemlji Odin izabrati ratnike koji će umreti i pridružiti mu se u Valhali, gde je živeo.Valkirije – žene ratnice na konjima koje su nosile oklop i koplja i štitove – imale su zadatak da odvedu Odinove izabrane ratnike u Valhalu. Vikinzi su verovali da su severna svetla koja osvetljavaju nebo bila odraz oklopa Valkirija dok su vodili ratnike do Odina.

Sami: Svetla velika opasnost

Za Same, nomadski ugrofinski narod severne Skandinavije, svetla nisu pričala o herojstvu, već su bila opasna. Pojava Severne svetlosti bila je loš znak. Verovalo se da ako privučete njihovu pažnju, ona bi mogla da dopru i odnesu vas u nebo – ili čak da vam odseku glavu! Do danas, mnogi Sami ostaju u zatvorenom prostoru kada severna svetlost osvetljava nebo, samo da bi bili bezbedni. Takođe je bilo opasno zadirkivati ih mahanjem, zviždanjem ili pevanjem ispod njih, jer bi to upozorilo svetla na vaše prisustvo.

Finska: Mitske vatrene lisice

U Finskoj je severna svetlost poznata kao „revontulet“, što se doslovno može prevesti kao „vatrena lisica“. Ime potiče od mita da su arktičke lisice odgovorne za stvaranje aurore. Trčale bi nebom tako brzo da kada bi se njihovi veliki, krzneni repovi okrznuli o planine, stvarali su iskre koje su obasjavale nebo.

Island: Buduća mama ne sme da ih gleda

U islandskom folkloru, verovalo se da severno svetlo pomaže u ublažavanju porođajnih bolova, ali trudnice nisu smele da gledaju direktno u njih ili bi se njihovo dete rodilo kosookim

Grenland: Duhovi beba umrlih na prođaju

Na Grenlandu su ljudi imali verovanje da su svetla duhovi beba koje su umrle na porođaju, plešući preko neba, dok se u Norveškoj verovalo da su severna svetlost duše starih devojaka koje plešu na nebu i mašu onima ispod.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter