Izvor: happybsc
28.08.2023 u 10:34
0

RETKA I NEOBIČNA RASTE U PODMOSKOVLJU: Ljubičasta paukova mreža je vrlo neobična gljiva -KAZNA ZA NJENO BRANJE OGROMNA

Ljubičasta paukova mreža je vrlo neobična gljiva pogodna za konzumaciju hrane. Prepoznati ga je vrlo jednostavno, ali treba pažljivo proučiti opis

Pečurka, koja se naziva i ljubičasta paučina ili jorgovana paučina, pripada rodu Spidervebs i porodici Spidervebs. Ima vrlo prepoznatljiv izgled zbog kojeg ga je lako prepoznati u šumi. Ljubičasti podolotnik je naveden u Crvenoj knjizi. To znači da ga je izuzetno retko sresti u šumi.

Kapa ljubičaste paukove mreže može preći 15 cm u prečniku. U mladim plodištima je konveksnog i napola sfernog oblika, s godinama se ispravlja i postaje gotovo ravna, ali sa velikim tuberkulom u centru. Najupečatljivija karakteristika paukove mreže je prelepa tamnoljubičasta boja mladih pečurki. Puzavice odraslih blede i postaju gotovo bele, ali mogu zadržati blagu lila nijansu.

facbook privatna arhiva

Fotografija purpurne gljive paučine pokazuje da je koža na kapici vlaknasta i blago ljuskava, sa donje strane pokrivena je širokim i retkim ljubičastim pločicama. Ako ga prelomite na pola, onda će gusta pulpa na prelomu dobiti plavičastu nijansu. Blaga prijatna aroma dolazi iz sveže pulpe.
Vrlo je retka i snimljena je ovih dana u podmoskovlju ali su Rusiji zaprećene ogromne kazne za njeno branje

FENOMEN U ŠKOTSKOJ: U ovu školu se 2023. godine upisalo čak 17 parova blizanaca!

U Rusiji pečurka raste ne samo u srednjoj oblasti , već iu Lenjingradskoj i Murmanskoj oblasti, u blizini Novosibirska i Tomska, u Čeljabinskoj oblasti, u Krasnojarskoj teritoriji i u Primorju. Jestivu gljivicu paukovu gljivu možete sresti u četinarskim i mešovitim šumama, uglavnom pored bora i breza. Raste uglavnom pojedinačno, ali ponekad formira nekoliko grupa. Glavna sezona plodova je u avgustu, a pečurka se može naći do oktobra na vlažnim i osenčenim mestima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter