Izvor: blic.rs/NASA
28.08.2023 u 14:00
0

STIŽE PLAVI SUPERMESEC POSLE 14 GODINA: Ovim znacima sledi havarija

Tačno 31. avgusta u 03.35 ujutru, odnosno u noći između srede i četvrtka, na nebu će se pojaviti plavi Supermesec. Supermesec se događa kada je Mesec u tački najbliži Zemlji, što čini da izgleda veće i sjajnije nego obično. Supermesec se dešava tri do četiri puta godišnje, dok se plavi Mesec odigrava još ređe, a označava pojavu kada se u jednom kalendarskim mesecu pojave dva puna Meseca. Poslednji plavi Supermesec dogodio se 2009, a neće se ponoviti sve do avgusta 2032. godine.

Očekivano, ova astrološka pojava uticaće na sve znakove Zodijaka, posebno jer dolazi u periodu kada se šest planeta kreće retrogradno, ali će se najviše odraziti na živote ova četiri znaka. BLIZANCI, DEVICA, RIBE, STRELAC.

Ovo će biti supermesec. Publikacije koriste različite pragove za odlučivanje koji se Meseci kvalifikuju kao „super“, ali svi se slažu da se 2023. dva puna meseca u avgustu kvalifikuju.

Ovaj pun Mesec će biti drugi pun Mesec u avgustu, što ga čini Plavim Mesecom prema novijoj definiciji koju je uveo časopis Ski & Telescope 1946. Starija definicija Plavog Meseca, koja datira najmanje iz 1500-ih, je naziv za treći pun Mesec u sezoni koja ima četiri Meseca. Po ovoj definiciji, pun Mesec u avgustu 2024. biće Plavi Mesec i ovaj pun Mesec, kao poslednji pun mesec leta, deli neka od sezonskih imena iz mog objavljivanja za pun Mesec 1. avgusta. Nijedna od ovih definicija nema nikakve veze sa bojom Meseca, tako da Plavi Mesec zapravo neće izgledati plavo. Pogledajte https://vvv.nasa.gov/vision/universe/vatchtheskies/07jul_bluemoon.html da biste saznali više o vremenu kada je Mesec zapravo postao plav!

Ovaj pun Mesec odgovara hinduističkom festivalu Raksha Bandhan, koji se takođe naziva Rakhi ili Rakhi Purnima, koji slavi vezu između braće i sestara. Jedna od tradicija je da sestre svih uzrasta vežu rakhi (pamučnu narukvicu) oko bratovog zgloba, zauzvrat dobijajući poklon od brata, kao znak trajne veze između njih. Termin „Raksha Bandhan“ se prevodi kao „veza zaštite, obaveze ili brige“.

U mnogim tradicionalnim lunisolarnim i lunarnim kalendarima puni Meseci padaju blizu sredine lunarnih meseci. Ovaj pun Mesec je u sredini sedmog meseca kineskog kalendara, Safar u islamskom kalendaru, a Elul u hebrejskom kalendaru. Elul je vreme priprema za velike svete dane Roš Hašane i Jom Kipura. Običaji uključuju davanje i traženje oprosta od drugih, kao i početak ili završetak svih pisama sa željom da primalac ima dobru godinu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter