Izvor: Mondo
25.03.2024 u 20:05
0

AMERIKANCI PLANIRAJU DA NAPRAVE ŽELEZNICU NA MESECU: Ovo zvuči kao naučna fantastika, ali nije – pripreme su u toku

Iako primarno usredsređen na komercijalnu stranu, projekat LunA-10 je zamišljen kao deo širih napora za povratak čoveka na Mesec i izgradnju stalnog prisustva na jedinom Zemljinom prirodnom satelitu.

Američka Agencija za istraživanje i razvoj novih tehnologija u oblasti odbrane – DARPA (engl. Defense Advanced Research Projects Agency) najavljuje razvoj koncepta izgradnje železnice na Mesecu, u saradnji sa vazduhoplovnom koroporacijom Northrop Grumman.

Taj projekat je deo DARPA-ine desetogodišnje studije o mogućnostima gradnje na Mesecu nazvane „LunA-10“. Njen cilj do 2035. godine je „podsticanje lunarne ekonomije“ uključujući tu i „komercijalne usluge usmerene na zaradu“ na Mesecu.

Ideje izgradnje železnice na Mesecu trebalo bi da olakša rad na onome što menadžer DARPA-ine Kancelarije za strateške tehnologije Majkl Najek opisuje kao „veliku promena paradigme u lunarnoj ekonomiji“, čije prve rezultate očekuje da vidi već naredne decenije.

NA MESECU MOGUĆA PROIZVODNJA KISEONIKA I GORIVA! Novo otkriće kineskih naučnika
PIXABAY/ilustracija

Iako primarno usredsređen na komercijalnu stranu, projekat LunA-10 je zamišljen kao deo širih napora za povratak čoveka na Mesec i izgradnju stalnog prisustva na jedinom Zemljinom prirodnom satelitu.

Program Artemis, svemirske agencije NASA, pokrenut je 2017. godine sa nadom da bi astronauti mogli da se spuste na Mesec do 2024. i da na njemu od 2028. godine izgrade stalnu stanicu. Sletanje je pomereno do 2026, ali plan NASA da stanica bude izgrađena od 2028. godine nije odlagan.

Kako je trenuto još uvek u fazi ranog koncepta, nije poznato koliko bi projekat izgradnje železnice mogao da košta, ako se uopšte nastavi rad na njemu (ugovor DARPA i Northrop Grumman je najavljen, ali još nije potpisan).

Bez obzira na to, troškovi projekta Artemis, za period između 2012. i 2025. godine, procenjeni su na 93 milijarde dolara, i to pre nego što ijedna Artemis misija bude fizički lansirana na Mesec.

Prema podacima generalnog insprektora NASA Džordža Skota, mimo 42 milijarde „troškova razvoja tokom proteklih desetak godina“, svako od najavljena četiri Artemis lansiranja bi, prema očekivanjima, trebalo da košta oko 4,2 milijarde dolara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter