Izvor: Novosti.magazin
28.03.2024 u 12:52
0

PRIPREMITE TELO ZA LETNJE RAČUNAJNJE VREMENA: Jedan sat može mnogo da znači

„Gubitak“ jednog sata sna svakog proleća može biti neprijatan, ali istraživanja pokazuju da to može štetiti i našem zdravlju.

Preskakanje sata unapred svakog proleća je način da se optimizuje dnevno svetlo. Ipak straživanja sve više pokazuju da godišnja promena vremena zapravo može imati nenamerne štetne posledice po zdravlje.

Može li gubitak 1 sata sna zaista toliko štetiti?

Istraživanje kaže „da“. Skraćivanje sna na jedan sat jedne noći možda na prvi pogled ne zvuči tako štetno za zdravlje, ali izgubljeni sat može imati značajne efekte, posebno među onima koji spavaju manje od preporučenih sedam do devet sati za početak, piše Everyday Health.

O svom cirkadijalnom ritmu možete razmišljati kao o unutrašnjem rasporedu koji vaše telo prati, što pomaže da se dnevne telesne funkcije (ne samo spavanje i buđenje, već i stvari poput metabolizma) redovno dešavaju u pravo vreme. Vaš unutrašnji sat je navikao na dnevnu svetlost i mrak koji se stalno dešavaju u određeno doba dana. Može potrajati da se organizam prilagodi promenama.

Šta možemo da uradimo kako bismo se što pre navikli na promenu sata?

1. Imajte dosledni san pre promene sata

Što je vaš raspored spavanja dosledniji pre promene, to će vaše telo morati da napravi manje promena kada dođe do promene vremena. Ako spavate osam sati u toku noći, jedna noć od jednog sata manje sna biće mnogo manje problematična nego ako redovno spavate šest sati i propustite jedan sat.

2. Postepeno menjajte san

Kako se bliži letnje računanje vremena pomerajte vreme buđenja za 15 minuta ranije svakog jutra. To može pomoći vašem telu da se postepeno prilagodi. Dakle, ako je vaše uobičajeno vreme za spavanje 23:00, idite u krevet u 10:45.

3. Obratite pažnju na vreme večere

Još jedan glavni pokretač našeg cirkadijalnog ritma je hrana. Generalno, dobra je ideja da ne jedete tri do četiri sata pre spavanja.

4. Prebacite sve satove noć pre nego što počne letnje vreme

Pre nego što odete u krevet noć pre početka letnjeg računanja vremena, obavezno pomerite sve svoje satove unapred. To može da učini da promena vremena bude manje zbunjujuća.

5. Početak dana

Dodatni savet je da dan započnete sunčevom svetlošću, iako je izvesno kašnjenje u vašem cirkadijalnom ritmu Možete da koristite prirodnu sunčevu svetlost da biste svoj telesni sat što više uskladili sa sunčanim satom.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter