Izvor: Kurir
24.04.2024 u 18:16
0

JA SAM PROTIV NJIH: Evo zašto dijetolog ne preporučuje rigorozne dijete!

Od ponedeljka počinjem dijetu, česta je rečenica koju čujemo u poslednje vreme jer nam za dva meseca stiže leto. Kao i kada ste student koji sprema ispit u poslednji čas, kampanjski, tako se mnogi spremaju za leto u maju.

Novinarka Teodora Borozan u intervjuu sa prof. dr. Veroslavom Stanković, dijetologom, otkrila je da li je sada pravi trenutak da se rešimo viška kilograma.

– Možemo da smršamo do juna ukoliko se pridržavamo nekih pravila. Znači tri obroka dnevno, jedna do dve užine, do tri litre vode. Naravno ako se radi o zdravim osobama, ukoliko nemaju povišenu hipertenziju, fizička aktivnost obavezno. Ukoliko nije neka intenzivna fizička aktivnost, tu je 12.000 koraka u toku dana i do početka juna možemo da imamo i do 3 do 4 kilograma manje. A već do jula ili pune sezone, to može da bude neka vrsta idealnog tela – rekla je Stanković.

Potom se dotakla rigoroznih dijeta i da li su one preporučljive.

– Ja sam protiv njih i svaki od mojih kolega će reći da to nije dobro zato što vrlo brzo se izgubi telesna masa. Međutim, to je samo voda ili čak mogu i proteini pa ni tad telo neće izgledati savršeno. Ali ono što je najgore u tim rigoroznim dijetama jeste jojo efekat. Kada se osobe vrate na normalan način ishrane pa čak i nešto manja količina hrane u odnosu na onu koju su primenjivali, vraćaju se i kilogrami, a nekada može i da se doda više kilograma nego što je osoba smanjila. Tako da te brze dijete apsolutno nisu preporučljive. Mogu da dovedu i do nekih drugih zdravstvenih problema tako da moraju ljudi da se pozabave svojim zdravljem, svojom ishranom i da se konsultuju sa lekarima ili sa nutricionistima – rekla je Stanković.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter