Izvor: Happy BSC Portal/24sedam.rs
17.01.2024 u 21:04
0

TAJNI JEZIK: Biljke koje „razgovaraju“ jedna sa drugom (VIDEO)

Već dugo je poznato da biljke šalju poruke, ali ne i na koji način ih primaju.

U beskrajno zanimljivom svetu biljaka, događa se nešto zadivljujuće. Na Univerzitetu Saitama u Japanu, tim naučnika je otkrio nešto što zvuči kao priča iz naučne fantastike: biljke koje „razgovaraju“ jedna s drugom! Ovo nije scena iz srpske narodne pesme „Ljubavni rastanak“ o kadi i zumbulu, već stvarnost u kojoj biljke koriste skrivenu komunikaciju putem vazduha.

Zamislite biljke kao tajne agente, opremljene sposobnošću da šalju i primaju nevidljive signale. Kada se biljka nađe u nevolji, na primer, ukoliko je napadnu gladni insekti, ona emituje posebna jedinjenja. Ova jedinjenja su poput oblaka fine pare koji ne samo da odbijaju neprijatelje, već i ScienceAlert susednim biljkama.

Naučnici su već dugo znali kako biljke šalju poruke, ali ne i kako ih primaju. Sada, zahvaljujući molekularnim biolozima Juriju Aratani i Takuihi Uemuri s Univerziteta Saitama, dobili smo uvid u to kako biljke zapravo „slušaju“ ove signale. Koristeći napredne tehnike snimanja, otkrili su da biljke reaguju na ove vazdušne alarme pomoću nečega što i mi, ljudi, odnosno ljudske ćelije, koristimo za komunikaciju, a to je kalcijumova signalizacija.

Najfascinantniji deo ove priče je kako su naučnici to otkrili. Stavili su gusenice na listove paradajza i jednog uobičajenog korova iz porodice gorušica, a zatim posmatrali kako druga, neozleđena biljka reaguje. Ove biljke nisu bile obične; bile su genetski modifikovane tako da njihove ćelije svetle zeleno kada detektuju priliv kalcijuma.

Naučnici su otkrili da dva jedinjenja, Z-3-HAL i E-2-HAL, izazivaju ove kalcijumske signale u biljkama. Čak su i identifikovali koje ćelije prve reaguju na opasnost. Otkrili su da ćelije koje formiraju stomate (male pore na biljkama) deluju kao neka vrsta „nozdrva“ za biljke, primajući ove signale.

NEĆETE MOĆI DA SPAVATE: Kosa na glavi će vam se dići kad vidite šta skrivaju ove prostorije (VIDEO)

Ovo otkriće nas vodi do neverovatne istine: biljke su mnogo više povezane nego što smo mislili. Postoji celokupna, nevidljiva mreža komunikacije koja se odvija pravo pred našim nosom. Ova saznanja ne samo da otkrivaju tajne biljnog sveta, već nam i pomažu da bolje razumemo kako priroda funkcioniše kao celina.

Dakle, sledeći put kada prođete pored grma ili drveta, setite se da tu možda postoji tihi, ali izuzetno važan razgovor. U svetu biljaka, svaki list i grančica ima svoju priču, a zahvaljujući ovim istraživanjima, sada imamo uvid u njihov tajni jezik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter