Izvor: BSC Happy-meridiansport.rs
09.12.2023 u 17:23
0

DANAS VAS MOLIMO NA KOLENIMA! Ovako je čuveni fudbaler Drogba sprečio GRAĐANSKI RAT u svojoj domovini (VIDEO)

Kako je legendarni fudbaler sprečio građanksi rat u svojoj domovini

Heroj nacije, Didier Drogba, ikona Obale Slonovače, igrao je ključnu ulogu u sprečavanju građanksog rata u svojoj domovini. Kada je zemlja bila zahvaćena političkom nestabilnošću i sukobima, Drogba je odlučio da iskoristi svoj uticaj, kako bi posredovao između sukobljenih strana. 
Stadion Al-Merik u sudanskom gradu Omdurman nije jedan od najvećih na svetu, ali je ipak bio pozornica za jednu od njačudnijih priča u fudbalu.Te 2005. godine stvari su stajala ovako: pobeda Kameruna protiv Egipta odvela bi ih na Svetsko prvenstvo. Sve manje od toga omogućilo bi fudbalerima Obale Slonovače, koji su igrali u Sudanu, da se i sa osvojenom bodom plasiraju na planetrni šampionat i to prvi put. Predvodio ih je, naravno, Didije Drigba, uz Kolo Turea, Didijea Zokoru i Emanuela Ebua, koji su takođe blistali u Premijer ligi.Ipak, dok su oni stajali na ivici istorije, njihova zemlja bila je na ivici nečega vrlo mračnog.Građanski rat počeo je 2002. godine i podelio je zemlju, Vlada je kontrolisala jug, a pobunjenička frakcija pod nazivom “Nove snage” kontrolisala je sever.

Nekadašnji fudbaler Sebastijan Gnahore svedočio je o tim događajima.

-Bilo je grozno, kada sam pozvao sestru, čuo sam pucnjeve. Sakrivali su se ispod kreveta četiri dana i izlazili samo po hranu – priseća se fudbaler.

Veliki deo borbi završio se 2004. godine, ali su tenzije ponovo porasle 2005. godine, pa je budućnost ove države izgledala zaista sumorno.

Fudbaleri su imali svoj zadatak, koji u tom momentu može biti važnije od svakodnevnice, ali ipak…

Jedan od njih se spremao da zauzme centralnu pozornicu.

Drogba je godinu dana ranije stigao u Čelsi i, voleli ga ili ne, morate priznati da je već tada bio jedan od glavnih igrača.

Drogba jeste rođeni pobednik, ali pritisak te oktobarske noći nije bio samo fudbalski. Bio je potpuno drugačiji.

Obala Slonovače je pobedila i bila spremna za Svetsko prvenstvo. Drogba je stajao, okružen saigračima i svi su čekali da čuju rezultat na “onoj” utakmici.

I dok su fudbaleri Kameruna rugovali zbog promašenog jedanaesterca u poslednjim minutima, Drogbu i drugove je preplavilo oduševljenje-

Prvi put u svojoj istoriji takmičeće se na najvećem takmičenju!

Ipak, ova noć nije samo po tome bila istorijska. Fudbalska priča ostavlja bez daha, ali ipak…

U maloj svlačionici olitvu posle igre vodio je Drogba, ali ovog puta je nešto bilo drugačije…

Kada se ta proslava odvijala, u svlačionici se našla i televizijska kamera. Igrači su se okupili oko njega, a on, stojeći u centru, sa mikrofonom u ruci, uputio istorijske reči.

-Muškarci i žene Obale Slonovače, sa severa, juga, centra i zapada… Danas smo dokazali da svi možemo da se okupimo i igramo zajedno sa zajedničkim ciljem, da se plasiramo na Svetski kup – počeo je Drogba.

-Obećali smo vam da će proslava ujediniti narod, danas vas molimo na kolenima. Jedna država u Africi, sa toliko bogatstva, ne sme pasti u rat. Molimo vas da položite oružje i da održite izbore – apelovao je Drogba.

Proslava je trajala jednu noć, već sutra Obala Slonovače probudila se kao i dalje podeljena zemlja.

Ipak, nešto se uzburkalo u zemlji, a video je emitovan na svim televizijama, kao da bi mu medijska pažnja pomogla u svojoj svrsi.

I pomogla je, usledile su promene. Obe strane su se približile pregovaračkom stolu i primirje je konačno potpisano.

Usledilo je Svetsko prvenstvo 2006. godine, Drogba i drugari poraženi su od Argetine i Holandije, dok su pobedili Srbiju i Crnu Goru.

Sledeće godine, usledilo je nešt možda i bitnije za tu zemlju. Utakmica između Obale Slonovače i Madagaskara igrala se u simboličnom centru pobune – gradu Buake.

Samo dve godine ranije tako nešto bi bilo nezamislivo, a još uvek nije poznato da li je ovaj Drogbi predlog dobio predsedničko odobrenje ili ne.

Bilo je to više od fudbala. BIla je to prava euforija, a Drogbinu radost na terenu, stari protivnici su zajedno slavili.

@352.jabulani Heroj nacije koji je sprečio građanski rat! 🦸🏽‍♂️🫶🏼⚽️ #drogba #čelzi #obalaslonovace #svetskoprvenstvo #rat #viral ♬ Wavin Flag – Tsoko Modumbe

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter