Izvor: sportal.rs
04.12.2023 u 08:45
0

DA PODVUČEMO CRTU: Koliko je Bahar koštao, a koliko doneo Zvezdi?

Osmina finala Lige šampiona je bila želja na “Marakani”, treće mesto i Liga Evrope su označeni kao realnost. Ovako se pričalo pre nekoliko meseci kada je Crvena zvezda dobila protivnike u grupnoj fazi najkvalitetnijeg klupskog takmičenja. Realnost je, ipak, bila bolna za srpskog prvaka.

Poraz od Jang bojsa (2:0) označio je i kraj evropskih ambicija za ovu generacije crveno-belih. Zvezda je poslednja u grupi i tu će ostati bez obzira na ishod poslednjeg kola. 

Ko je krivac za neuspeh? Ako se pita crveno-bela javnost kola će morati da se slome na treneru. Barak Bahar je dobio sve što je tražio, a nije isporučio ništa. 

Nažalost, utakmica po kojoj će Zvezdini navijači da ga pamte je još od 23. avgusta prošle godine, kada je sa bivšim klubom eliminisao sadašnji.

Koliko je koštao Crvenu zvezdu?

Idemo redom. Srpski šampion je morao da plati pola miliona evra Makabiju iz Haife kako bi otkupio ugovor izraelskog stručnjaka. Dalje, njegova godišnja plata, zajedno sa trojicom pomoćnika, iznosi milion evra. Za dve godine, na koliko je potpisao, to je dva miliona. Znači, do sada ukupno 2,5 miliona. 

AUUUU, KAKAV MALER! Protiv Engleza igramo na đavolskom stadionu na kojem nas je „ZAKOPAO“ Mesi

Bahar je zatim odlučio da otera kapitena i prvog golmana Milana Borjana i da za 1,2 miliona evra dovede svog zemljaka Omrija Glazera. Ukupno 3,7 miliona. 

Početkom septembra, kada se videlo da Zvezdin brzi voz ide kao “ćira”, Bahar je dobio dva “kapitalaca”. In Bon Hvang je plaćen 5,5 miliona evra, a Šerif Ndijaje četiri miliona. Ukupno 13,2 miliona evra.

Na kraju, da ne zaboravimo ni 100.000 evra koliko su Beograđani morali da pošalju Makabiju posle 2:2 sa Jang bojsom. 

Da pojasnimo, Bahar u ugovoru ima klauzulu po kojoj svaki bod koji Crvena zvezda osvoji u Ligi šampiona vredi 100.000 evra, odnosno toliko pripada njegovom bivšem klubu. Znači, Izraelac je koštao 13,3 miliona evra za drugo mesto u Superligi i poslednje u grupnoj fazi Lige šampiona. 

A koliko je doneo?

Znači, 930.000 evra za 2:2 sa Jang bojsom, minus “stotka” za Makabi. Ukupno 830.000 evra.

Rezime: Miloš Milojević je osvajanjem titule u sezoni 2022/23. na “Marakanu” doneo 23,66 miliona evra – 15,64 miliona za plasman u Ligu šampiona i 7,959 miliona na osnovu desetogodišnjeg UEFA koeficijenta.

Sve u svemu, crveno-belima je ostalo tek nešto više od deset miliona evra i šansa da se zaradi dodatnih 2,8 miliona ako pobedi Mančester siti u poslednjem kolu 13. decembra. Odnosno, 2,5 miliona, jer će 300.000 u tom slučaju da ode na račun Makabija. 

Kad se podvuče crta, ostaje gorak ukus u ustima. Zvezda je dobila grupu u kojoj je morala da bude bar treća.

Siti je neprikosnoven, međutim Lajpcig i Jang bojs… Sa Nemcima ja moglo da se igra, čak i na “Red bul areni”.

“Dečac” iz Berna? Dva puta po 3:0 za Zvezdu, danju i noći, potpisujemo! 

Veliki problem je što Bahar od dolaska na “Marakanu” nije uspeo da uspostavi odnos sa igračima. Borjanu se zahvalio, Kataija je poslao na tribine, ali nije bilo hijerarhije. Takođe, ponašao se kao da radi od 9 do 5, dođe, bude neko vreme i ode. Bez emocija, reakcije, sa prekrštenim rukama i pogledom koji nije ulivao poverenje. Posle Jang bojsa je rekao da ne razmišlja o ostavci i da “uvek završi posao”.

Gospodine Bahar, završili ste! Samo 1,95 bodova po meču Baharov učnika na klupi Crvene zvezde je 13 pobeda, dva nerešana rezultata i šest poraza, uz gol razliku 49:26. 

Izraelac je osvajao skromnih 1,95 bodova po meču. Prosek Dejana Stankovića je bio 2,51, Miloša Milojevića 2,4 i njegovog prezimenjaka Vladana 2,32. To nije sve. Izrealac je dosta lutao sa taktikom. Na poslednja četiri meč je prvo igrao 5- 3-2 sa Lajcigom, zatim 3-5-2 protiv Železničara u Pančevu, sa Vojvodinom je pokušao 4-1-4-1, dok se protiv Jang bojsa odlučio za 4-4-2.

Bilo je ranije i 4-2-3-1, kao i 3-4-1-2, ali i mečeva na kojima nije moglo da se zna šta i kako Zvezda igra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter