Izvor: Happy BSC Portal/Novosti.rs
04.12.2023 u 20:17
1

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Umesto žutog uvodi se naradžasti karton

Federacija međunarodnih fudbalskih saveza (FIFA) rešila je da se ozbiljno uhvati u koštac sa jednim od gorućih problema ovog sporta, što će dovesti do priličnih promena.

Ponašanje aktera na terenu tokom fudbalskih mečeva ume da pređe granice dobrog ukusa, pa se sprema čitav niz mera koje bi trebalo da aktuelnu situaciju poprave.

Da se podsetimo najpre…

Šta je Međunarodni odbor fudbalskih saveza i što se on pita u fudbalu?

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) je međunarodno telo koje određuje fudbalska pravila. Osnovan je još 1886. godine od strane saveza iz Velike Britanije, gde je fudbal u modernom obliku i počeo da se razvija. Kako se tek naknadno pojavila svetska fudbalska organizacija, FIFA, onda je IFAB i nju uključio u svoj sistem, ali na interesantan način.

Iako je svetska kuća fudbala krovna organizacija za međunarodna takmičenja, ona, kada je o pravilima reč, nema veću moć nego britanski savezi.

Naime, kada se menja neko fudbalsko pravilo, po glas imaju predstavnici četiri saveza iz Velike Britanije (engleski, velški, škotski i severnoirski), a četiri glasa ima i FIFA. Za usvajanje neke odluke potrebno da se dostigne većina od šest glasova.
Šta je IFAB odlučio?

Na godišnjem poslovnom sastanku održanom tokom novembra u Londonu, razmatrano je kako da se popravi ponašanje učesnika fudbalskih utakmica. Rešeno je da se u seniorskoj konkurenciji isprobaju neki od noviteta koji su već testirani u mlađim kategorijama, a prvi koji će biti vidljiv širim narodnim masama je:

Novi, narandžasti karton u fudbalu

U fudbalu već decenijama postoje žuti i crveni karton. Prvi kao javna opomena za ozbiljnije kršenje pravila igre, a onaj drugi kao isključenje, bilo direktno pokazan zbog nedopustivog ponašanja na terenu, bilo kao posledica dva žuta kartona za istog aktera meča.

IFAB sada želi da uvede i treći karton (boja nije navedena u predlogu, ali su se Rusi, važni za nastavak ove priče, opredelili da to bude narandžasti). On će služiti prilikom izricanja privremenog isključenje. U mlađim kategorijama, to je isprobavano u pojedinim takmičenjima kao kazna za bezobrazno ponašanje, najčešće u vidu desetominutne suspenzije, kao što privremena isključenja postoje u vaterpolu, rukometu ili hokeju, a predsednik ruske Prve lige, Nail Izmailov, najavio je da će oni to već tokom zime isprobati.
Imajući u vidu dužu zimsku pauzu koju klubovi Ruske Federacije prave zbog prilično hladnih uslova (mada, ni „-19“ ne smeta održavanju mečeva elite, o čemu su vam „Novosti“ danas pisale uz neke nestvarne foto-detalje), brojni klubovi te zemlje u Turskoj sprovode pripreme za ono što sledi na proleće.

I, tamo se, pored ostalih, održava i svojevrsni „Zimski kup ruske Prve lige“, a na tim mečevima – debitovaće i primena narandžastih kartona.

Izmailov je to najavio u emisiji „Ruski fudbal“, a zatim je informaciju široj javnosti preneo novinar Ilja Kazakov:

Inače, u pojedinim zemljama zapadne Evrope, kako je to tokom vikenda javio „Atletik“, probno će se novi karton primenjivati u dva vida: u seniorskim i mečevima mladih i omladinaca, privremeno isključenje zbog nesportskog ponašanja će trajati deset minuta, a u najmlađim kategorijama osam.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Umesto žutog uvodi se naradžasti karton”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter