Izvor: SPORTAL
27.11.2023 u 19:14
0

U ZVEZDI ŠKRIPE NEKI ŠRAFOVI: Ovakav početak sezone nisu očekivali, ali sad je jedna stvar jasna

Sezona 2023/24 u Evroligi za Crvenu zvezdu nije počela onako kako su to očekivali navijači i stručni štab. Sa trenutnim skorom na tabeli elitnog takmičenja od 3-7 – jasno je da su crveno-beli u krizi, a glavno pitanje je – šta to škripi u timu koji je bio pretendovan za plej-of?

Klub sa Malog Kalemegdana za ovu sezonu spremio se sa čak 10 pojačanja. Da li ih je birao konkretno tadašnji aktuelni trener Duško Ivanović ili ipak ne, u ovom momentu i nije mnogo bitno. Ali, nema sumnje da je crnogorski stručnjak svakako bio jedan od najvažnijih glasova u procesu selekcije.

Kada se pogledaju imena – Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica, Dejan Davidovac, Marko Simonović, Šabaz Nejpir, Rokas Gedraitis, Džoel Bolomboj, Adam Hanga, Jago dos Santos, Majk Tobi – nema sumnje da su crveno-beli odmah od starta razmišljali o koraku napred, plej-ofu, ali trenutni skor je svakako nešto što zasigurno nisu očekivali.

MOGU DA MU PLJUNU POD PROZOR: Ništa od suspenzije za Đokovića!

Pa, šta to škripi u Crvenoj zvezdi?

Suočava se Zvezda sa izazovima od samog početka sezone i to je i te kako primetno. Klub je doveo novog trenera, Grka Joanisa Sferopulosa koji je u košarkaškim krugovima poznat po stavljanju akcenta na defanzivi, a došao je u tim koji je izrazito ofanzivan.

Ono što „krasi“ ekipu Crvene zvezde definitivno jesu oscilacije. Iz plusa u minus – i obrnuto. Tako da izabranicima Sferopulosa definitivno treba zatezanje u odbrani.

Međutim, ako pogledamo roster i ko fali, jasno je zašto se muče sa ovim problemom.

Kapiten Branko Lazić povredio se na meču ABA lige protiv FMP-a i od tad ga ne viđamo na parketu. U pitanju je prelom rebra, prvi izveštaji pokazivali su da će uslediti pauza od mesec dana, koja polako otkucava…

Lazić, koliko god mu poenterski učinak delovao „uspavano“, možda je i glavna karika u redovima crveno-belih. Ne samo jer nosi kapitensku traku, već zato što je jednim delom i „zaštitni znak“, ali, ono što je u ovom momentu najvažnije – on i te kako može da doprinese igri, pogotovo na defanzivnom planu.

Osim Lazića, tu je i Adam Hanga, koji je najavljen kao veliko pojačanje, a onda je i kod njega usledila povreda kolena. Dobio je dozvolu od kluba da ode kod privatnog lekara, te je napustio Beograd, a Sferopulos uverava da glasine kako je njegova povreda mnogo ozbiljnije nego što se to predstavlja, nisu tačne.

O njegovom košarkaškom umeću je suvišno govoriti. Dve poslednje sezone proveo je u Realu, sa njima osvojio i titulu prvaka Evrolige, a doprinos je imao i u sada već čuvenom preokretu u plej-ofu prošle sezone protiv Partizana. Ipak, ono što je treneru, pa i navijačima u glavi zasigurno jeste činjenica da je 2017. godine proglašen za najboljeg odbrambenog igrača u elitnom takmičenju na Starom kontinentu.

A kada imate takvog čoveka u timu, na koga zbog povrede ne možete da računate – jasno je da neke stvari moraju da škripe…

Slučaj „Nemanja Bjelica“ i „rađanje“ Marka Simonovića

Status Nemanje Bjelice, koji nije odigrao nijedan zvaničan meč od povratka u redove Crvene zvezde, ne prestaje da privlači pažnju.

Javnost do skoro nije dobila precizno objašnjenje o dešavanjima oko Bjelice, ali je Nebojša Čović, predsednik Crvene zvezde, tokom gostovanja u podkastu „Miljanov korner“, delio neke od odgovora na pitanja koja su intrigirala sportsku zajednicu u Srbiji.

– On je zvanično pod ugovorom sa Fenerbahčeom, klub ima određene obaveze prema njemu. Bjelica je došao, potpisao sa nama ugovor. Taj ugovor je obostranim dogovorom raskinut. Zvezda nije platila Bjelicu ništa, niti nam je on bilo šta tražio. On može da se vrati u Zvezdu kad god bi mu se pojavila želja da igra ponovo. Sve drugo što bih mogao da kažem, išlo bi na njegovu štetu. Ne u odnosu sa Zvezdom, nego treba da shvatite da Fenerbahče ima određene obaveze prema njemu i treba da ih izvrši – objasnio je Čović.

Bjelica je projektovan kao prvo krilo kluba sa Malog Kalemegdana, a pošto se na njega više očigledno ne računa, njegova uloga pripala je crnogorskom košarkašu Marku Simonoviću.

Za Simonovića je jasno da još uvek nije na 100 odsto. Bio je i na kraćoj pauzi, oporavio se i sada je na raspolaganju treneru.

Veću minutažu dobija u ABA ligi, razumljivo, i tako će ostati verovatno dok u potpunosti ne povrati kondiciju i ritam.

– Mislim da je to dobrodošlo, da se vratim kroz ABA ligu, da imam malo veću minutažu posle te kraće pauze. Prvenstveno trener od mene traži to na skoku, da budem aktivan u napadu, a ostalo će doći – izjavio je Simonović nakon trijumfa nad Mornarom.

Zaključak jeste da je Simonoviću potrebno još malo vremena kako bi se u potpunosti uklopio u tim i konačno pružao ono što može, a videli smo na Mundobasketu kolike su mu mogućnosti.

Bio je treći strelac u reprezentaciji koja je pružila žestok otpor Americi, a sa jasnim planom – nema sumnje da će sjajne role ponoviti i u crveno-belom dresu.

Uprkos svim izazovima sa kojima se Zvezda suočava, navijači i štab se nadaju da će se tokom sezone stvari postaviti na svoje mesto.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter