Izvor: informer
21.02.2024 u 14:00
0

Kostić: Naslediću Hamiltona! Veliki srspki talenat puca od optimizma!

Sanjam da vozim Formulu 1, a naslediću Luisa Hamiltona - kaže mladi srpski vozač Andrija Kostić (14), nakon što je postao član čuvene holandske ekipe Van Amersfut, za koju su vozili proslavljeni asovi Maks Ferštapen i Šarl Lekler.

Prepoznat je kvalitet talentovanog Srbina, koji je za kratak period skrenuo pažnju na sebe i izborio se za učešće u šampionatu Italije Formule 4, jednom od najjačih svetskih takmičenja za mlade vozače i niže kategorija trka formula.

Divna ekipa, jedna od dve najbolje u šampionatu i zaista mslim da ću imati bolid da se na svakoj trci borim za pobedu. Na dosadašnjim testiranjima uvek sam bio među pet najboljih. Svi voze već po 10 godina, a ja sam sa samo dve godine isksutva stigao na njihov nivo i pobeđujem ih. Voziću sa svetskim šampionima iz kartinga, ali i budućim šampionima drugih kategorija. Nadam se da ću dostići moj san da vozim Formulu jedan – istakao je Kostić.

ZVEZDA UDARILA NA ŽELJKA: „I ja bih bio frustriran da sam izgubio tri Kupa!“

 

Odiše samopouzdanjem mladi as, svestan je kvaliteta koji poseduje i smatra da je će mu to i te kako pomoći u izazovima koji ga očekuju.

 Slažem se, imam samopuzranje jer sam video da imam talenat i da sam brz i to želim da pokažem na stazi. Biće teško jer mi je prva sezona. Sanjam Formulu 1, posebno jer  nijedan Srbin nije stigao do nje. Nadam se da ja hoću i da ću naslediti Luisa Hamiltona, koji mi uzor i od kojeg mnogo učim – kaže mladi sportista.

Posebno se najmlađi vozač u istoriji F4 zahvalio menadžeru Milošu Pavloviću, Osnovnoj školi „Ruđer Bošković“, gde pohađa osmi razred i razrednoj na razumevanju i pravdanju izostanaka.

– Hvala školi i nastavnici, treći sam Srbin u takmičenjima Formule, najmlađi u F4. Mnogo mi pomaže Miloš Pavlović, on je moj menadžer i ima iskustvo iz Formule.

Kostića ove sezone očekuje 16 trkačkih vikenda, ukupno 48 trka, u dva takmičenja – šampionatu Italije i Evrope.

 Prvo idem u Barselonu na testove. Bio sam i ranije tamo bio dobar, ostvarivao najbolje rezultate, a najizazovnija staza mi je Muđelo u Italiji. Imaću neverovatnu konkurenciju, ali verujem u sebe, ovo je moja najvažnija sezona i smatram da će mi to što sam najmlađi u istoriji F4 dati veću pažnju i „gas“ da se još više borim. Ponosan sam što sam Srbin, što mogu da predstavljam svoju državu, da pokažemo da iz jedne male zemlje imamo velike sportiste poput Novaka Đokovića i drugih. Nadam se da ću i ja krenuti njihovim stopama – poručio je Kostić.

Vozilo kojim će upravljati Andrija je bolid tatus F4-T421, italijanskog proizvođača Tatus i koristi se u brojnim svetskim šampionatima, uključujući i šampionate Španije, Nemačke, Velike Britanije, kao i najnoviji globalni šampionat za devojke u okviru prvenstva Formule 1 – F1 akademija, koji prati najbrži cirkus na svetu. Ttaus F4-T421 je napravljen prema bezbednosnim standardima Međunarodne automobilske federacije (FIA) iz 2021. godine i prvi je bolid u F4 koji koristi i čuveni sistem za direktnu zaštitu glave vozača, popularni oreol (halo), kakav se koristi i u F1.

Glavna konstrukcija, monoblok, je sačinjena od ugljeničnih vlakana, a oplata je izrađena od fiberglasa. Motor je zasnovan na motoru Abarta (Fiat-FPT), za čiju je konačnu proiyvodnju zadužena italijanska kompanija Autoteknika motori (Autotecnica Motori), zapremine je 1400 kubičnih centimetara i ograničen je na 120 kilovata (160 konjskih snaga), u skladu sa pravilnikom šampionata Italije F4.

Sezona šampionata Italije Formule 4, počinje za vikend 4. i 5. maja, trkama u Mizanu. Ukupno će biti održano sedam trkačkih vikenda, sa po tri trke tokom vikenda, za sveukupno 21 trku. Šampionat Evrope počinje tokom vikenda 24. i 25. avgusta u Muđelu, a poslednja od devet trka zakazana je za 5. i 6. oktobar u Monci.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter