Izvor: Blic.rs
30.10.2023 u 11:09
0

LEOVA DOMINACIJA: Tri favorita za fudbalera godine, ali je pobednik već poznat! Evo šta nas čeka na ceremoniji u ponedeljak

U ponedeljak uveče održava se svečana ceremonija u Parizu, na kojoj će biti proglašen dobitnik Zlatne lopte za 2023. godinu. Lionel Mesi je favorit.

Biće to ukupno 67. Zlatna lopta koju ugledni Frans fudbal dodeljuje najboljem fudbaleru godine, a druga otkako se računa sezona od 1. avgusta do 31. jula umesto klasične kalendarske godine.

Uoči dodele, tri imena su se izdvojila kao favoriti – Lionel Mesi, Erling Haland i Kilijan Mbape.

Ipak, prethodnih dana su “procurile” informacije da će nagrada otići u ruke Mesija. Tako je barem preneo pouzdani insajder Fabricio Romano.

Šta su uradili Mesi, Haland i Mbape?

Argentinac je osvojio titulu prvaka sveta sa Argentinom i bio šampion Francuske sa Pari Sen Žermenom. Na ukupno 42 meča upisao je 26 golova, pa se preselio u Inter iz Majamija.

Sa druge strane, Erling Haland na reprezentativnom planu nije imao ni približno uspeha kao dvojica prethodno pomenutih igrača, ali je u dresu Mančester sitija briljirao sa čak 56 golova u svim takmičarskim mečevima prošle sezone. Norvežanin je bio jedan od glavnih igrača u pohodu na triplu krunu Građana, uključujući i dugo čekanu Liga šampiona.
Kada je reč o Kilijanu Mbapeu, sjajni napadač je sa reprezentacijom Francuske stigao do finala Mundijala gde je poražen upravo od Mesijeve Argentine, uprkos fantastičnoj partiji u finalu u kome je postigao het-trik. PSŽ je predvodio do titule. Sezonu je završio sa neverovatnom individualnom statistikom od 55 golova i 14 asistencija.
Leova dominacija
Ukoliko se najave obistine i Mesi osvoji Zlatnu loptu, biće to njegova osma. Time će samo učvrstiti na prvom mestu večne liste, uz tri više od Kristijana Ronalda.
Treću poziciju dele Mišel Platini, Johan Krojf i Marko van Basten sa po tri.

Prošle godine, Zlatna lopta je pripala Karimu Benzemi.

Pored te nagrade, na ceremoniji će ista biti uručena i kod fudbalerki. Takođe, biće proglašen i najbolji mladi igrač (do 21 godine), kao i najbolji golman.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter