Izvor: TANJUG
28.12.2023 u 08:07
0

NJEGOVO ŽIVOTNO DELO NASTAVIĆE DA ŽIVI: Umro Gaston Glok, tvorac čuvenog pištolja

Gaston Glok, austrijski inženjer koji je izumeo jedan od najprodavanijih pištolja na svetu, umro je u 94. godini, saopštila je danas njegova kompanija. „Gaston Glok je zacrtao strateški pravac Glok grupe tokom svog života i pripremio ga za budućnost“, saopštila je kompanija dodajući da je njen lider sproveo revoluciju u svetu malokalibarskog oružja, ali i uspeo da uspostavi brend Glok kao globalnog lidera u industriji pištolja.

U saopštenju je navedeno da će se životno delo osnivača Gloka „nastaviti u njegovom duhu“. Glok je dizajnirao i patentirao lagani poluautomatski pištolj od 9 milimetara, koji se lako punio i mogao da ispali 18 metaka, i ubrzo stekao lojalne sledbenike među vojnim i policijskim osobljem širom sveta.

Popularnost Glok pištolja dodatno je učvršćena američkom pop kulturom i pojavljivanjem u holivudskim blokbasterima, uključujući naučnofantastični akcioni film „Matriks 2“. Ipak, uprkos popularnosti njegovog izuma, Glok je bio povučeni milijarder koji je većinu svog vremena provodio na imanju pored jezera u Austriji.

KIM IZDAO NAREĐENJE VOJSCI: Lider Severne Koreje naložio oružanim snagama da ubrzaju pripreme za rat sa SAD

U medijima se pojavljivao retko, a naslovnim stranama osvanuo je prvi put kada je jedan od njegovih poslovnih saradnika pokušao da ga ubije krajem 1990-ih, ali i posle razvoda od njegove prve žene 2011. godine, i godinu dana kasnije, kada je objavljena knjiga o njegovom biznisu Glok, koji je rođen 1929. godine, studirao je mašinstvo na koledžu u Beču.

Kasnije je osnovao posao sa robom široke potrošnje u gradu izvan austrijske prestonice, a početkom 1980-ih, posao se raširio na vojne zalihe. Forbs je procenio Glokovo lično bogatstvo 2021. godine na 1,1 milijardu dolara u 2021. godini.

Tokom godina, zagovornici kontrole oružja kritikovali su Glok kompaniju zbog popularizacije oružja koje je bilo lako sakriti, dok je istovremeno, u njega moglo da stane više metaka u odnosu na slične pištolje drugih proizvođača.

Glok je retko odgovarao na kritike aktivista za kontrolu oružja, a takođe je odbio da se pridruži drugim proizvođačima oružja koji su 2000. godine potpisali sporazum o dobrovoljnoj kontroli oružja sa vladom Sjedinjenih Američkih Država.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter