Izvor: Sportklub.rs
12.04.2023 u 17:03
0

Bitka za svetsku titulu: Novi remi, Nepo drži prednost

Ruski velemajstor Jan Nepomnjaščij zadržao je prednost u duelu za titulu svetskog šahovskog prvaka, koji se održava u kazahastanskoj Astani. Popularni “Nepo” je remizirao sa kineskim velemajstorom Dingom Lirenom igrajući belim figurama, ali ipak vodi rezultatom 2-1 posle tri okršaja jer je u prethodnoj partiji do pobede došao kao crni.

Partija odigrana u utorak trajala je 30 poteza, a Lirena može da raduje činjenica da se mnogo bolje pokazao nego u prethodnom izdanju.

U drugoj partiji napravio je veliku grešku i izgubio partiju, a i u razgovorima za medije je poručivao da mentalno nije u dovoljno dobrom stanju da se takmiči na najvišem nivou. O tome dosta govori i činjenica da je promenio hotel u kojem je trebalo da bude smešten samo dan pred start borbe sa Nepomnjaščim.

U sredu je Nepomnjaščij otvorio partiju potezom 1.d4, a Liren je odabrao damin gambit kao odgovor. Ipak, partija je okončana kao remi repeticijom.

Četvrta partija na programu je u četvrtak 13. aprila od 15 časova u hotelu “Sent Ridžis” u Astani, gde se i održava borba za naslov najboljeg šahiste sveta.

Liren se trudi da postane prvi Kinez u istoriji koji će poneti titulu svetskog prvaka, dok Nepo pokušava da donese Rusiji prvu titulu još od 2006. godine i pobede Vladimira Kramnika nad Veselinom Topalovom. Usled odluke FIDE, Nepomnjaščij ne nastupa pod zastavom Rusije.

Najbolji šahista planete biće onaj koji ostvari barem 7,5 poena iz 14 partija klasičnog šaha. Ukoliko posle 14 partija ne bude pobednika, igraće se četiri partije po ubrzanom tempu. Ako i tada ne bude šampiona, uslediće dve partije u brzopoteznom šahu.

Prethodni put je u okviru duela za titulu prvaka sveta do pobede došao Norvežanin Magnus Karlsen, ali je to zvanje u međuvremenu upraznio usled nedostatka motivacije. Nepomnjaščij i Liren su priliku da se bore za titulu dobili jer su bili najuspešniji na Turniru kandidata održanom u leto 2022. godine.

Prvi operativac Darko Habuš: BEOGRADSKI MARATON OBARA REKORDE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter