Izvor: Blic.rs
22.10.2023 u 16:20
0

„Ako Izrael krene kopnom, tek ćete videti ŠTA JE UŽAS „: Poručuje bivši šef CIA

Američki general Dejvid Petreus o potencijalnoj vojnoj kopnenoj ofanzivi u Izraelu

Vojna kopnena ofanziva izraelskih odbrambenih snaga u pojasu Gaze trajala bi godinama i uključivala bi užasne borbe, rekao je Dejvid Petreus, koji je bio komandant američkih snaga u Iraku i Avganistanu.
Govoreći nakon brutalnih napada Hamasovih militanata na Izrael u kojima je više od 1.300 mrtvih i hiljade povređenih, bivši direktor CIA-e je upozorio da bi nastavljena kampanja kopnenog bombardovanja IDF-a vrlo brzo mogla da postane „Mogadiš na steroidima“.

Кomentarišući incident iz 1993. godine u kojem su dva američka helikoptera „blek hok“ oborena u glavnom gradu Somalije, što je izazvalo krvave gradske borbe dok su američke snage pokušavale da spasu preživele, Petreus je rekao da će se IDF suočiti sa sličnom situacijom na neprijateljskoj teritoriji ako se angažuje na kopnu.


– Ako Hamas bude kreativan u odbrani kao što je bio u tom stravičnom, varvarskom, neizrecivom napadu, onda ćete videti bombaše samoubice, videćete improvizovane eksplozivne naprave, biće zasede, biće mina… Urbano okruženje ne može biti izazovnije – rekao je on.
Кao odgovor na napade Hamasa ovog meseca, IDF je pokrenuo operacije spasavanja talaca odvedenih u Gazu iz Izraela, dok je takođe pokrenuo kampanju bombardovanja u gusto naseljenoj enklavi koja je izazvala brojne civilne žrtve.

Petreus je rekao da bi njegovo lično iskustvo vođenja vojske angažovane u brutalnim kampanjama protiv pobunjenika trebalo da posluži kao upozorenje IDF-u ako krene sa kopnenom invazijom.

– Teško mi je da zamislim teže okruženje od ovog konkretnog, a komandovao sam snagama u brojnim velikim urbanim operacijama. Ne možete pobediti u protivpobunjeničkim operacijama za godinu ili dve. Obično im je potrebna decenija ili više, kao što smo videli u Iraku, kao što smo videli u Avganistanu – rekao je Petreus.

Bivši vojni komandant rekao je da je Izraelu potreban plan za obnavljanje osnovnih usluga, obnovu Gaze i podršku dobroj upravi u regionu nakon što bitka protiv Hamasa bude dobijena.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter