Izvor: Blic.rs
22.10.2023 u 17:11
0

NOVO IZRAELSKO ORUŽJE “ GVOZDENA ŽAOKA „upotrebljeno u Gazi: Neverovatno je precizno

Smrtonosni minobacač „Gvozdena žaoka“ prvi put je ušao u operativnu upotrebu pošto je jedinica Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Maglan koristila inovativno oružje za gađanje Hamasovih raketnih bacača u Pojasu Gaze.

Precizni minobacač „Gvozdena žaoka“ prvi put je ušao u operativnu upotrebu pošto je jedinica Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Maglan koristila inovativno oružje za gađanje Hamasovih raketnih bacača u Pojasu Gaze, otkrila je u nedelju portparolska jedinica IDF-a.
Gvozdenu žaoku je razvio Elbit Sistems, a prvi put su ga javnosti predstavili Ministarstvo odbrane, IDF-ove kopnene snage i Elbit 2021. Minobacač je dizajniran za upotrebu i na otvorenom terenu i u urbanim sredinama, uz korišćenje preciznog ciljanja kako bi se smanjila mogućnost povrede civila.

Sada je rečeno da je prvi put uspešno korišćena u ratu u Izraelu.

Oružje se sastoji od minobacača od 120 mm koji koristi GPS i lasersko navođenje za precizno gađanje ciljeva. Ima domet od 1-12 km i može da prodre u dvostruko armirani beton.

Zahvaljujući preciznosti, ubojitosti i stručnosti boraca, jedinica Maglan je u saradnji sa Vazduhoplovnim snagama raznela desetine terorista raznim sredstvima, među kojima je i precizni minobacač „Gvozdena žaoka“, – rekao je komandant brigade komandosa pukovnik Omer Koen.

Kako je rekao, od početka rata, brigada komandosa se žestoko borila protiv napada neprijatelja i eliminisala preko 100 terorista u Pojasu Gaze, piše Džerusalem post.

– Redovne i rezervne jedinice Maglan, Egoz ​​i Duvdevan će doći do svakog mesta i svakog neprijatelja i eliminisati ih zajedno. Mi ćemo pobediti, siguran sam u naše vojnike i verujem im – rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter