Izvor: Happy BSC
18.09.2022 u 21:37
0

„Američka propaganda, od normalnog čoveka pravi nenormalnog“, u emisiji AKTUELNOSTI na TV HAPPY!

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o događajima koji su obeležili 207. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, a od najznačajnijih izdvajamo da je Moskva saopštila da su ruske trupe izvele udare na ukrajinske položaje na jugu i istoku zemlje,  Nemačka je poručila da neće sami slati tenkove Ukrajini, a Rusija je počela sa obnavljanjem zgrada u Mariupolju.

O ovim i ostalim temama povezanim sa sukobom u Ukrajini razgovarali smo sa našim gostima: kulturologom dr Jovanom Janjićem, analitičarom Milovanom Bajagićem i Miloradom Đošićem, pukovnikom avijacije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Milorad Đošić govorio je o debaklu ajdarske vojske.

“Situacija na frontu je krajnje zategnuta, ili da kažemo: “Na istoku ništa novo”, osim što je pao sneg na Karpatima. Mi vidimo šta se dešava u Hersonskoj oblasti, gde Ukrajinci oponovo granatiraju grad Herson, gde je danas je palo šest granata i znači žestoko su granatirali i raketirali. Oni još uvek ne mogu da prežale most na Krimu, i hoće da na neki način, mada sada je put probijen i sa druge strane, međutim, oni bi dali sve da taj most unište i da taj prolaz bude još više zatvoren. Možemo još da kažemo  o debaklu ajdarske vojske, te 224. specijalne jurišne brigade, gde je 180 tih vojnika da kažemo odstranjeno i oni su bukvalno uništeni, tako da starih boraca više nema. Uglavnom je popunjeno sa novim vojnicima tako da ta fašistička formacija sve manje ima na značaju. To je sve što se u poslednjih par dana događalo, nema tu nekih velikih napredaka, ni sa jedne, ni sa druge strane”, rekao je pukovnik avijacije.

Đošić se osvrnuo na nedavnu ukrajinsku ofanzivu na Harkovsku oblast.

“Ne verujem da je bilo probnih balona zato što u ratu, bez obzira koliko samoinicijativa nekog komadanta može da bude, setimo se samo našeg vojvode Mišića u jednom trenutku, ali ovog trenutka ja mislim da toga nema tamo, nego da se radi po planu. Teško da je bilo nekog velikog iznenađenja. Ono što se desilo gore u Harkovskoj oblasti da je to odrađeno po planu da bi se kasnije povratila ta oblast. Međutim, ja sam odavno pričao da je vrlo moguće da su Rusi imali slabu obaveštajnu procenu odnosno u tom smislu da je Harkov nekada bio totalno ruski grad. Međutim, za ovih poslednjih nekoliko godina od 2014. godine američka propaganda za koju ja tvrdim da je najjača i najbolja na svetu normalnog čoveka pravi nenormalnog, tako da se to dešava u ovom terenutku, a verovatno i gore”, smatra Đošić.

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Stvari će da postanu za Ukrajince vrlo neprijatne i komplikovane!“

Milovan Bajagić istakao je da i pored velikih gubitaka ukrajinske vojske u kontraofanzivi, da je to ipak bio deo strategije.

“Ja mislim da je postojala strategija, da budem iskren. Mislim da je to precizno isplanirana operacija od strane američkih oficira i od strane američke vojske. Oni su izvršili udar u južnom delu, da bi maskirali kontraofanzivu na severnom delu oblasti Harkova. Mislim da je to bila operacija u potpunosti isplanirana i koordinirana od strane američke vojske. Jednostavno Ukrajinci su imali kao neku bubicu da slušaju komane i da usmeravaju jedinice. Takođe smatram da teritorija koju su Rusi izgubili nama deluje kao velika, 4.000 kilometra, ali strategijski gledano ta oblast oko Harkova, tu Rusi ništa nisu značajno izgubili, ali opet taj udar ukrajinske vojske… “, izjavio je Bajagić.

Analitičar je podsetio i na značaj Harkova.

“Ne zaboravimo značaj Harkova. Harkov je u Sovjetskom savezu predratnom bio treći najveći grad, posle Moskve i Sankt Peterburga. Jedan od najvećih industrijskih i školskih centara u Sovjetskom savezu. Najveće bitke, četiri velike bitke bile su za Harkov i to je  grad koji je najviše razrušen. I dalje sam stava da ovo nije ni sredina početne faze rata i da će se u sledećoj fazi rata voditi velike bitke za Harkov ili i za Odesu. Da su Rusi sada uleteli u Harkov imali bismo novi Staljingrad”, dodao je Bajagić.

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Rusi moraju da povećaju broj vojnika na oslobođenim teritorijama!“

Dr Jovan Janjić naglasio je da je ovo planetarni sukob u kojio je uključeno oko 40 zemalja.

“Iz ovih prilika videli smo koliko je ovo surov rat. Svaki rat je po prirodi surov, a ovaj pogotovo, kako vreme odmiče i kako napreduje tehnologija sve je surovije i biće sve teže. Ne razumem one koji olako tumače ovaj rat i koji pokušavaju da daju objašnjenja iz neke udobne fotelje, a da nikada nisu bili na frontu i sreli se sa ljudima koji vode takvu borbu. Iz ovoga isto vidimo, da je ovaj svet pun licemerja kada je odnos prema ovom planetarnom sukobu. Napominjem planetarnom sukobu koji nazivaju “rat u Ukrajini”, da to je rat u Ukrajini ali je i planetarni sukob jer neće da se vidi da je ovde oko 40 zemalja uzelo učešće u ovaj rat. Pre svega taj aktivni učesnik sukoba u Ukrajini i možda najdirektnije uključen pored ukrajinske vojske, kao domaće, na domaćem terenu, jeste NATO. On je taj aktivni učesnik ovoga sukoba, ne samo što šalje naoružanje, što obezbeđuje moderno naoružanje za ukrajinsku vojsku, već obezbeđuje obaveštajne podatke, opremu i obuku njihovih vojnika i svega drugog što je potrebno. U svakoj situaciji, svakoga dana, možemo videti sve više te ratne tehnike koja dolazi sa Zapada. U izveštaju ruskog ministarstva odbrane videli smo i pomenute američke haubice M777 i onaj višecevni bacač “Himars” koji izbacuje projektile do 80 kilometara. Imali smo pre neki dan situaciju da američki general u nemačkoj vojnoj vazduhoplovnoj bazi “Ramštajn” kako se hvali da je Himarsima pogođeno oko 400 ruskih ciljeva. Eto on je direktno priznao da su oni ti učesnici sukoba u ratu. Na koji način? Pre svega kroz slanje naoružanja, ali i na drugi način. Na poligonima Evrope danas se obučava za rat oko 40.000 Ukrajinaca, budućih dobronaoružanih vojnika, mnogi su već sada na frontu, tu su najamnici, kojih se ne zna koliki je broj, NATO oficiri uključeni u ovaj sukob, kako čujemo iz Velike Britanije i Poljske. Dakle, na svaki mogući način NATO je involviran u ovaj sukob i zato tako moramo i posmatrati. Ja ovaj rat zovem NATO pohod na istok, ne možemo sve govoriti na relacijama Rusija – Ukrajina”, izjavio je Janjić.

Kulturolog je dodao da ser plaši da ovaj rat može da preraste u jedan, daleko ozbiljniji sukob.

“Ono što je bitno, o novoj etapi rata, ja napominjem da je ovo gradacija rata, kada govorim gradacija znači da se pojačava ovaj sukob. Plašim se da iz ovoga može izrasti nešto mnogo ozbiljno. Kada to kažem mislim pre svega na izjavu koju je pre neki dan dao zamenik ministra odbrane Poljske Marćin Oćepa, da će Poljska za tri do deset godina ući u sukob sa Rusijom i da predstojeće vreme treba da koristi da se što bolje naoruža i zato, za sledeću godinu oni najavljuju rekordni vojni budžet od 20,5 milijardi dolara. Ne radi to Poljska sama. Prema članu pet osnivačkog ugovora NATO-a, kada je napadnuta jedna njena članica sve druge zemlje su dužne da je brane, dakle ceo NATO ulazi u sukob. Ovde se, čini mi se, ide na to da se izazovu i neki drugi sukobi, da se pored Ukrajine uključi u sukob još možda jedna zemlja, članica NATO, i da se da povoda za intervenciju NATO. To znači da se oni već sada spremaju za rat, ako dođe do sukoba Poljske i Rusije, uključuje se NATO i eto gau punom kapacitetu planetarni sukob, iako je ovo sada već planetarni sukob, napominjem 40-ak zemalja je za sada uključeno u ovaj rat”, konstatovao je Janjić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter