Izvor: AGNECIJE
20.02.2024 u 12:48
0

ASANŽ U LOŠEM STANJU NIJE SE POJAVIO U SUDU: Počelo ključno ročište, London odlučuje o njegovom izručenju Americi

Za osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, 20. i 21. februar su odlučujući datumi, jer će saznati da li će biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, koje ga traže zbog odavanja tajnih vojnih dosijeva 2010. i 2011. godine. Ukoliko izgubi, Asanž će se suočiti sa ekstradicijom iz Velike Britanije u SAD. Mnogobrojne Asanžove pristalice nalaze se ispred suda, noseći plakate poput "Oslobodite Džulijana Asanža", "Sloboda štampe". Ipak, sam Asanž se danas nije pojavio na sudu, ni putem video linka zbog zdravstvenog stanja.

Okupljenim građanima se obratila i Asanžova supruga Stela koja je rekla da „svet gleda“ i da „moraju da znaju da ne mogu da se izvuku sa ovim“.

„Džulijanu je potrebna sloboda i svima nam je potrebna istina“, rekla je ona, prenosi

BELORUSIJA SE OZBILJNO NAORUŽAVA: „Stavili smo u upotrebu S-400 i Iskandere!“… za ŠTA se sprema

Zašto je Asanž u zatvoru?

Asanž je rođen 1971. godine, odrastao je u Australiji, a 2006. godine osnovao je Vikiliks i počeo da objavljuje dokumente u kojima je razotkrivao skandale, uključujući korupciju u Keniji, tibetanske nemire u Kini i napade dronovima u Jemenu.

Asanž je 2010. godine objavio video snimak iz američkog vojnog helikoptera koji pokazuje ubijanje civila u Bagdadu. Objavio je i hiljade poverljivih dokumenata o zločinima vojske u Avganistanu i Iraku, zbog čega su ga američke vlasti 2019. godine optužile za 18 krivičnih dela, uključujući i hakovanje u vojne baze podataka nakon publikacija o navodnom ubijanju civila od strane američkih snaga u Avganistanu.

Ali, poslat je u zatvor Belmarš nakon što je 2019. proglašen krivim za kršenje uslova kaucije tokom boravka u ambasadi Ekvadora.

Asanž je izgubio ponudu za kauciju u januaru 2021. nakon što je sud prvobitno odlučio da ne može biti izručen zbog rizika da bi se mogao ubiti.

Šta se očekuje na sudu?

Asanž će pred sudom Velike Britanije tražiti da se preispita odluka o njegovom izručenju SAD.

Analitičari smatraju da će Asanž pokušati da ospori presudu Višeg suda iz 2021. godine u kojoj se navodi da bi mogao da bude izručen SAD.

Sudije će takođe razmotriti i raniju presudu kojom je Asanžu odbijena dozvola za žalbu. Ukoliko sud odbije njegov argument, može da dođe do procesa estradicije, ali Asanžov pravni tim planira da uloži žalbu na takvu presudu Evropskom sudu za ljudska prava.

A demonstrator shouts slogans outside the Royal Courts of Justice in London, Tuesday, Feb. 20, 2024. WikiLeaks founder Julian Assange will make his final appeal against his impending extradition to the United States at the court. (AP Photo/Alberto Pezzali)
Demonstrators hold banners outside the Royal Courts of Justice in London, Tuesday, Feb. 20, 2024. WikiLeaks founder Julian Assange will make his final appeal against his impending extradition to the United States at the court. (AP Photo/Alberto Pezzali)
Demonstrators hold banners outside the Royal Courts of Justice in London, Tuesday, Feb. 20, 2024. WikiLeaks founder Julian Assange will make his final appeal against his impending extradition to the United States at the court. (AP Photo/Alberto Pezzali)
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter