Izvor: reuters
18.02.2024 u 08:07
0

AMERIKA ULAZI U RAT KIJEV OSTAJE BEZ METKA: Bela kuća optužuje kongres za poraz u Ukrajini

Povlačenje ukrajinske vojske iz grada Avdijivke, na istoku zemlje, "dokaz je neaktivnosti" američkog Kongresa koji blokira dodatnu vojnu pomoć od 60 milijardi dolara za Ukrajinu, ocenila je Bela kuća.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson (Adrienne Watson) pozvala je Kongres da odobri pomoć „bez odlaganja“ nakon što se ukrajinska vojska povukla iz tog grada. Na taj način je Rusija postigla simboličnu pobedu, nakon neuspeha ukrajinske kontraofanzive pokrenute prošlog leta.

AMERIKA ZAVUKLA RUKU U DŽEP RUSIJI:Ukrajini od SAD 500.000 dolara iz zaplenjenih ruskih sredstava

 

Ukrajina se mesecima nada glasanju o ključnoj pomoći od 60 milijardi dolara, koju je predložila vlada demokratskog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden), u kampanji za drugi mandat.

Tu pomoć blokira republikanska opozicija u Kongresu, pod uticajem bivšeg republikanskog predsednika SAD Donalda Trampa (Trump).

„Ovo je cena neaktivnosti Kongresa. Ukrajinci nastavljaju da se hrabro bore, ali im ponestaje municije“, rekla je Adrijen Votson.

Odluku o povlačenju iz Avdijivke doneo je Kijev posle nekoliko meseci intenzivnih borbi.

Suočene sa nedostatkom municije i brojčano nadjačane na bojnom polju, ukrajinske snage su prethodne noći objavile povlačenje.

Bila je to „pravedna odluka da se spasi što više života“, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u Minhenu, gde učestvuje na Konferenciji o bezbednosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter