Izvor: BSC happy portal
03.01.2024 u 16:11
0

BLISKI ISTOK NA KORAK OD VELIKOG RAT: Opasan razvoj događaja, nakon masakra u Bejrutu, stiglo upozorenje

Nakon što je Izrael u Bejrutu ubio jednog od lidera palestinske militantne grupe Hamas, Saleha el Arurija, njegovi saveznici libanski Hezbolah i zvanični Teheran prete odmazdom. Strahuje se od prelivanja sukoba iz Pojasa Gaze na Iran i Liban.

Bliski istok nalazi se na korak od velikog rata nakon što je Izrael u utorak u Libanu ubio jednog od lidera palestinske militantne grupe Hamas, Saleha el Arurija. Hamas, kao i njegovi saveznici u regionu zbog toga prete osvetom, te se strahuje da bi oružani sukob, koji je zasad ograničen na Pojas Gaze, mogao da se proširi i na susedne zemlje – Iran i Liban.

Posle napada Izraela dronom na predgrađe Bejruta, u kojem su pogođene prostorije Hamasa i ubijeno šest ljudi, među kojima i El Aruri, mirovna misija Ujedinjenih nacija u Libanu upozorila je da je duboko zabrinuta zbog moguće eskalacije nasilja.

Portparolka Unifila – privremenih snaga UN u Libanu odgovornih za praćenje granice sa Izraelom Kendis Ardijel izjavila je da je situacija kritična.

– Nastavljamo da apelujemo na sve strane da prestanu sa paljbom, a sve sagovornike sa uticajem pozivamo na uzdržanost – kazala je Ardijelova.

Ona se oglasila nakon što je libanska militantna grupa Hezbolah poručila da ubistvo visokog zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja „ozbiljan napad na Liban“ i „opasan razvoj događaja“ u ratu sa Izraelom.

– Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Verni smo svojim principima i obavezama, koje smo sebi zacrtali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti – naveli su iz Hezbolaha na Telegramu.

Oni su dodali da je ubistvo Saleha el Arurija i njegovih kolega „u srcu predgrađa Bejruta“ ozbiljan napad na Liban, njegov narod i suverenitet.

Tim povodom oglasio se i Iran Ministar spoljnih poslova u Teheranu Husein Amir-Abdulahjan koji je izjavio da je El Arurijevo ubistvo u Bejrutu bila „kukavička teroristička operacija, koja dokazuje da cionistički režim nije postigao nijedan od svojih ciljeva nakon nedelja ratnih zločina, genocida i uništenje u Gazi i na Zapadnoj obali, uprkos direktnoj podršci Sjedinjenih Država“.

– Zla aktivnost terorističke mašine ovog terorističkog režima u drugim zemljama je stvarna pretnja miru i bezbednosti i ozbiljan alarm za sigurnost zemalja u regionu – istakao je Amir-Abdulahjan.

Vođa na Zapadnoj obali

Inače, El Aruri je bio zamenik lidera Hamasa u inostranstvu i jedan od zvaničnika te grupe, koji je najbliže sarađivao sa Iranom i libanskom militantnom grupom Hezbolah. On je de fakto bio vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali, a izraelski obaveštajci veruju da je pomogao u planiranju otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera u junu 2014. godine, kao i brojnih drugih napada.

Nekoliko godina je proveo u izraelskim zatvorima, a pušten je u martu 2010. Učestvovao je 2011. u postizanju dogovora sa Izraelom, kojim je bilo predviđeno oslobađanje više od 1.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora u zamenu za puštanje na slobodu izraelskog vojnika francuskog porekla Gilada Šalita.

Živeo je u Istanbulu, ali je odande morao da ode kad su Izrael i Turska poboljšali odnose. Posle toga je određeno vreme proveo u Siriji, da bi na kraju otišao u Bejrut, odakle je, navodno, upravljao vojnim operacijama Hamasa na Zapadnoj obali.

Libanska vlada: Za 24 sata biće sve jasno

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib izjavio je da njegova vlada razgovara sa Hezbolahom kako bi tom pokretu „ukazala da ne treba da odgovara“ na ubistvo Saleha el Arurija u Bejrutu. Ipak, Habib je rekao da libanska vlada ne može da naredi predstavnicima Hezbolaha šta da rade.

– U naredna 24 sata biće jasno da li će oni reagovati ili ne. Veoma smo zabrinuti, Libanci ne žele da budu uvučeni u regionalni rat, čak ni Hezbolah to ne želi – rekao je Habib.

On je pozvao Zapad da „izvrši pritisak na Izrael da prekine sa nasiljem i akcijama, ne samo u Libanu, ne samo u Bejrutu već i u Pojasu Gaze“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter