Izvor: Kurir.rs
03.01.2024 u 16:22
0

AMERIČKI DIPLOMATA UPOZORAVA: „Vreme ističe, gubimo rat u Ukrajini“

Iako Amerika u novu godinu ulazi sa smanjenom inflacijom, stabilnim ekonomskim rastom i najnižom stopom nezaposlenosti u poslednjih pola veka, najveće pretnje po reizbor aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena mogle bi da se ostvare već u narednim nedeljama, upozorava bivši ambasador SAD pri NATO-u Ivo Dadler u kolumni za „Politiko“.

BIVŠI OBAVEŠTAJAC OŠTAR: Ukrajinska vojska mora da ukloni Zelenskog! (VIDEO)

On napominje da bi Donald Tramp mogao da osvoji republičku nominaciju već sredinom januara, nakon čega smatra da će se „crveni“ kongresmeni ujediniti iza njegove politike zaustavljanja finansijske podrške Ukrajini iz Vašingtona, inače daleko najvećeg finansijera Kijeva u rusko-ukrajinskom sukobu.

– Ukratko, rat u Ukrajini bi mogao da bude izgubljen u prvoj polovini 2024. godine – upozorava američki diplomata.

Ovo jedva da je jedini spoljnopolitički izazov sa kojim će se Bajden suočiti početkom ove godine, napominje Dadler.

Pretnja od eskalacije sukoba Izraela i Hamasa

Američki diplomata ističe da druga pretnja predstavlja eskalacija sukoba Izraela i Hamasa, budući da je, pored podrške Izraelu, glavna misija Vašingtona bila da spreči da se ona dogodi.

Dadlet nagoveštava da tenzija raste na više frontova, podsetivši na udare Huta na brodove u Crvenom moru, ali i na napade militantnih grupa na američke baze u Siriji.

– Strah od eskalacije posebno je bio naglašen ovog vikenda, kada je američka mornarica razmenila vatru sa Hutima koji su pokušavali da zauzmu komercijalni brod, ubivši svih 10 boraca – napomenuo je Dadler.

Eskalacija preti i na severu Izraela, gde libanski Hezbolah nedeljama razmenjuje vatru sa Izraelskim odbrambenim snagama, a Beni Ganc, član ratnog kabineta premijera Benjamina Netanijahua upozorava da će „Izrael ukloniti Hezbolah sa granice ako svet to ne učini“.

Konačno, navodi Dadler, tu je i pitanje Tajvana, gde će izbori za predsednika ostrva „odlučiti da li će se još jedna velika kriza sručiti na predsednikov sto početkom nove godine“.

Kako smatra, pobeda prozapadnog potpredsednika Demokratske progresivne partije Lai Čing-te nad opozicionim liderom Hou Ju-džija mogla bi navesti Peking da odgovori vojnim vežbama u blizini Tajvana ili ometanjem komercijalnog transporta, što bi, smatra NATO diplomata, nateralo Vašington da razmisli o sopstvenom odgovoru.

Podsetimo, iako SAD formalno poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Pekinga, Vašington je ujedno i najveći snabdevač oružja za ovo ostrvo, a američki zvaničnici su u više navrata održali sastanke na visokom nivou sa tajvanskim separatistima.

Predsednik Kine Si Đinping poručio je Bajdenu tokom ovogodišnjeg susreta da će Kina uspeti da ponovo uspostavi kontrolu nad ostrvom mirnim putem, kao i da za to ne postoji vremenski okvir, ali da zadržava pravo upotrebe sile ako se Tajvan bude opirao.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter